ZARAZA! Potvrđena četiri slučaja morbila u Smederevu: Nevakcinisane bebe dobile male boginje!
Foto: Shutterstock

Kod troje dece uzrasta do godinu i po i kod jedne odrasle osobe (47) na području Smedereva potvrđene su male boginje, rekla je direktorka nacionalnog Instituta za javno zdravlje „Batut“ Verica Jovanović.

Ona je istakla da su svi oni u dobrom zdravstvenom stanju i da nema komplikacija i izrazila nadu da će tako i ostati.

Verica Jovanović je rekla da je kod njih laboratorijski potvrđeno prisustvo virusa koji je doveo do morbila.

- Sva deca su nevakcinisana, dok je kod odrasle osobe vakcinalni status nepoznat - rekla je Jovanović.

Ponovo je apelovala na neophodnost vakcinacije protiv malih boginja. Ona je rekla da bi obuhvat vakcinacijom u Srbiji trebalo da bude 95 odsto i ukazala da „nažalost nije tako“.

S razvojem aktuelne epidemiološke situacije Institut za javno zdravlje Srbije će predlagati mere u skladu sa zakonskim i podzakonskim aktima, stručnim stavovima, preporukama Svetske zdravstvene organizacije, iz kojih je proistekao i usvojeni plan eliminacije morbila u Srbiji.

- Imajući u vidu navedene okolnosti, period zaraznosti, ostvarene kontakte, pretpostavljeni izvor infekcije, mere treba sprovoditi najmanje u periodu dvostruke maksimalne inkubacije od poslednjeg registrovanog slučaja, a u skladu s parametrima u oceni i proceni epidemiološke situacije na teritoriji gde su potvrđeni slučajevi morbila, odnosno na teritoriji Republike Srbije - kažu u Institutu „Dr Milan Jovanović Batut“.

Vakcinisani su zaštićeni!

Na našoj klinici do sada nisu dijagnostikovane morbile, rekla je za Alo! načelnik službe za pulmologiju i alergologiju Univerzitetske dečje klinike u Tiršovoj, pedijatar-alergolog prof. dr Marina Atanasković Marković, i dodala da je svakako pojačana pažnja svih zdravstvenih službi nakon što su u Smederevu potvrđene male boginje kod dece.

ZARAZA! Potvrđena četiri slučaja morbila u Smederevu: Nevakcinisane bebe dobile male boginje!

Foto: printskrin

- Deca koja nisu vakcinisana trebalo bi da se vakcinišu jer je to jedina pouzdana zaštita. Ona koja su vakcinisana su u potpunosti zaštićena (efikasnost imunizacije je 95 odsto). Vakcina se daje od 12. do 15. meseca života, kao i u 6, odnosno 7. godini, tj. pred polazak u školu - kaže dr Marina, i dodaje da su, ako se dete zarazi morbilima, moguće komplikacije kao što su: pneumonija, otitisi, encefalitisi...

Prusustvo morbila kod četiri osobe sa teritorije Smedereva potvrđeno je u referentnoj laboratoriji za morbile Instituta za virusologiju, vakcine i serume „Torlak”, a epidemiološka služba Zavoda za javno zdravlje Požarevac sprovodi epidemiološko istraživanje potvrđenih slučajeva.

- U skladu s predlogom mera Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut” u Republici Srbiji se sprovodi pooštren epidemiološki nadzor nad morbilama. To, pored ostalog, znači i da će se hitnom i vanrednom revizijom vakcinalne kartoteke evidentirati nevakcinisana i nepotpuno vakcinisana deca prema uzrastu i sprovesti njihova vakcinacija MMR vakcinom. Na teritoriji gde su potvrđeni slučajevi morbila potrebno je vakcinisati sve nevakcinisane i nepotpuno vakcinisane osobe uzrasta od 12 meseci do 18 godina u skladu s Pravilnikom o programu obavezne imunizacije. Potrebno je vakcinisati i osetljive kontakte obolelih od morbila MMR vakcinom što pre, a najkasnije u roku od 72 sata od kontakta - poručuju iz Instituta za javno zdravlje Srbije (IZJZS).

Simptomi morbila

Prvi simptomi infekcije virusom morbila se javljaju obično od sedam do 18 dana nakon kontakta sa zaraznom osobom. Bolest u početku liči na običnu prehladu sa curenjem iz nosa i blago povišenom temperaturom. Oči mogu postati crvene i osetljive na svetlo. Kako bolest napreduje, obično od tri do sedam dana nakon početka, temperatura može da poraste i do 39,40 stepeni Celzijusa. Javlja se osip koji obično počinje na licu, iza ušiju, a odatle se širi po celom telu. Osip traje od četiri do sedam dana i najčešće je praćen malim belim tačkama (Koplikove mrlje) koje se javljaju na sluznici usne duplje.

- curenje iz nosa

- temperatura

- crvenilo očiju

- preosetljivost na svetlo

- osip

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading