Rudari ušli u neprovetrenu jamu pa zamalo poginuli
Foto: Privatna arhiva/Printscreen

Dr Altan Hamidović direktor DZ Sjenica rekao je da su trojica rudara nakon ukazane pomoći puštena na kućno lečenje, a ostala trojica su upućena u Opštu bolnicu Užice.

- U Užicu su dvojica smeštena na Internističku intenzivnu negu, a treći na odeljenje Centralne intenzivne nege i to je pacijent koji je primljen u nešto težem stanju. Sva trojica su stabilno, svesni su i primaju terapiju. Svi su pod stalnim nadzorom lekara - naveo je dr Hamidović i dodao da je i pacijent koji je primljen u teškom stanju nakon nekoliko sati bio stabilno, te da je objasnio kako se osećao.

- Rekao je da je osetio gušenje, pomućenje svesti i da je pao. Ostali rudari su bili pribrani, neki su počeli da povraćaju. Oni su izneli kolegu.

Mensud Turković, direktor rudnika Štavalj kaže da se nesreća desila juče u 10:15 sati.

- Grupa od šest radnika nepromišljeno je ušla u nedovoljno provetrenu prostoriju, u jami na 210 metara ispod zemlje. Nisu sačekali da se prostorija provetri još pola sata. U tom delu su ranije završeni radovi na iskopavanju uglja pa je trebalo da se povlači oprema i prebaci u drugi deo rudnika. Po protokolu neophodno je da se po završetku radova prostorija sat vremena provetri. Inače, ta prostoija ima 12 metara kvadratnih, liči na tunel i dužine je 20 metara. Šestorica radnika od 50 njih koliko ih je bilo u smeni je pošla ranije da izvlači opremu ne sačekavši da prođe najmanje sat vremena. Nagutali su se ugljen-dioksida jer je bio smanjen procenat kiseonika – objasnio je Turković.

- Javili su nadzorniku smene da im nije dobro, a ovaj je bio blizu i povukao ih je. Trojici je pripalo teško, imali su mučninu, a trojicu je zabolela glava. Svi su odmah prebačeni u Dom zdravlja Sjenica. Ona trojica što ih je bolela glava vraćani su kući, dobili su terapiju, a ostala trojica su hospitalizovana u Užicu da se proprate, srećom su stabilno.

Turković kaže da će svi odgovorni za ovu nesreću biće procesuirani i adekvatno kažnjeni.

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović hitno je naložila vanredni inspekcijski nadzor o uzrocima i okolnostima zbog kojih je došlo do ugrožavanja zdravlja šestoro rudara.

- Najvažnije je da su rudari u stabilnom stanju i da nisu životno ugroženi. U ovom trenutku dvojica rudara su zadržana u bolnici radi praćenja stanja, dok je ostalih četvoro na kućnom lečenju - poručila je ministarka Đedović.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading
Mimi

12.01.2023 08:54

Rudari su krivi treba ih kazniti što su se otrovali pa sad ovaj divni čovek direktor rudnika mora da ih trpi dok su na bolovanju