KAZNA OD 50.000 DINARA ZA OPASNOG PSA BEZ POVOCA Kako disciplinovati vlasnike pit bulova i staforda
Foto: Shutterstock

Veterinar i nekadašnji pomoćnik gradskog sekretara za zoohigijenu Vladimir Terzin navodi da je uvek kriv vlasnik, kao i da čovek čak i od pudlice može da napravi zver.

Vladimir Terzin smatra da je najvažnije obeležavati životinje – da se štene čipuje do trećeg meseca, kako mu se nikada ne bi izgubio trag. To nalaže i zakon.

"Svi smo dužni da sprovodimo zakon. Od onih koji u moju kliniku dolaze, to su 98-99 odsto čipovani psi. Mi klijente koji neće da čipuju pse ne primamo, neka potraže drugo mesto gde će ih primiti. Primamo ih samo ako pas krvari ili slično, po zakonu smo dužni tada da ukažemo pomoć, ali što se tiče vakcinacije – to ne radimo", navodi Terzin.

Ipak, dodaje da ne možete čipovati psa protiv volje vlasnika, a od vlasnika ne možete tražiti lični dokument ili podatke na osnovu kojih biste mogli da ga prijavite.

Terzin ističe da kazne koje su namenjene vlasnicima čiji psi, u slučaju da je reč o opasnim rasama, nemaju korpu i nisu na povocu, nisu male – iznose od 5.000 do 50.000 dinara.

"Imate taj deo zakona koji se odnosi na opasne rase, staforde, pitbulove, ali ja sam uvek tvrdio da je opasan vlasnik. Možete od pudlice da napravite zver, da reži, grize, ali kada vas ona ujede nije toliko strašno, ali ujed krupnijeg psa, što smo videli (ubistvo novinara na Kosmaju) može biti i opasan po život", rekao je Terzin.

KAZNA OD 50.000 DINARA ZA OPASNOG PSA BEZ POVOCA Kako disciplinovati vlasnike pit bulova i staforda

Foto: Shutterstock

 

Ko treba da skreće pažnju vlasnicima opasnih pasa 

Na pitanje da li mi treba da skrećemo pažnju komšijama koji imaju psa opasne rase da treba da nosi korpu, Terzin navodi da bi te slučajeve mogli da prijavimo policiji ili komunalnim inspektorima.

"Nije na nama da komšijama skrećemo pažnju, ali možete ih prijaviti. Takvi psi su u obavezi da nose korpu i budu na povocima na javnim površinama, ali u dvorištu kuće nemaju tu obavezu", navodi Terzin dodajući da bi "bilo zanimljivo pitati koliko je kazni naplaćeno, kad, kako i kome".

Smatra da bi bilo dobro da i druge lokalne samouprave, poput Beograda, imaju inspektore koji bi išli po javnim površinama i kontrolisali čipovanje i vakcinaciju.

"Oni nemaju pravo da uđu u nečije dvorište, stan ili kuću, ali mogu da kontrolišu one koji su napolju. Tim primerom Beograda trebalo bi da se ugledaju i ostale lokalne samouprave, koje bi trebalo da angažuju svoje veterinarske inspektore", ističe Terzin.

Kako rešiti problem lutalica

Govoreći o lutalicama, ističe da su preko 90 odsto napuštenih pasa nekada bili vlasnički psi. 

"Da su čipovani, mogli biste naći vlasnika, naplatiti kaznu i oduzeti psa, i onda ga udomiti", rekao je Terzin. 

Ukazao je i na primer kada je u dvorištu beogradske škole neko ostavio pet štenaca.

"Ljudi kažu da znaju o kome je reč, da se zna i registarski broj automobila, onda sigurno može da se pronađe - treba ga naći i naplatiti ozbiljnu kaznu", zaključuje Terzin.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (4)

Loading
ja

10.01.2023 21:15

Treba i vidjeti sta ti jadni psi jedu oni treba da imaju posebnu ishranu a vecinom te pse drze propalice koje ne rade i nemaju nista.

Milan

11.01.2023 09:33

@ja - kakvi jadni psi? Taksa za držanje psa mesečno da bude u visini ekonomske cene za dva deteta za vrtić. Ko ne druži u skladu da propisom oduzeti i kazna 50.miliona , a ne dinara. pse samo za granicu, sup, vojsku, zoloski vrt, azil . hotel za pse ostalo nema potrebe već je samo pretnja. Ko želi sa psom bilo kakvim da se druži nek ide u sprecijalizovani hotel. Ja ne želim da srećem ni pudlicu, a kamoli opasnog psa. Jel postoji gora smrt od ove da te rastrgnu psi????

Pera sa Bulbudera

11.01.2023 08:12

To je posao za komunalnu miliciju, umesto da pisu kazne za susenje gaca na terasi.

Anastas Jovanovic

11.01.2023 13:43

Ne treba tu izmisljati toplu vodu. Treba uskladiti zakone jer su i potpisani dogovori sa EU. PIt bulovi i Stafordi i Rotvajleri su opasne rase i zabranjene su u Kanadi jer je bilo stotine slucajeva da su decu stare a i ljude srednjih godina rastrzali potpuno nepredvidivo po parkovima ulicama i slicno. To su selekcionisani hibridi za borbe pasa bili u proslosti i to nije za nikakvog kucnog ljubimca jer mu je mozak agresivan poremecen i kanibalisticki. Zakon uredba resenje i kraj price, nismo mi sad neka ekstra specijalna drzava pa da se tu nesto domisljamo. Sta da se pojavi virus koji sire psi. Svi parkovi od kad je reklamna idustrija za hranu za zivotinje koja se pravi od crkotina su kontaminirani. Pricao sam s covekom kojem je plucno krilo izvadjeno zbog trihinoze. A deca treba tu da se igraju kao, a tek golubovi, u Britaniji daju nagradu za svakog goluba koji je jer su upropastili spomenike i skulputure po Londonu. A ovde ih hrane suludi penzioneri budjavim hlebom zajedno s unucicima.