EVO KAKO IZGLEDA CRKVA U NIŠKOM ZATVORU Osuđenici je izgradili sopstvenim rukama, pokušavajući da nađu pravi put (FOTO)
Foto: Alo/RINA

Oni su najbolji primer da humanost ne poznaje granice kada su za malu Nađu skupili veliku količinu novca i donirali za njeno lečenje, ali i da svako ima pravo na pokajanje i molitvu.

Unutar zidina niškog zatvora rukama osuđenika izgrađena je crkva u kojoj se mole i ispovedaju, pokušavajući da nađu pravi put. U izgradnji su, potpuno dobrovljono učestvovali čak i pripadnici islamske veroipovesti. Za njih je ovo tračak radosti i nade, da im brže i lakše prođu teški dani.

- Imamo veliki broj osuđivanih lica koji su na odluživanju kazne, i žele da na dobrovoljnoj bazi prisustvuju bogosluženjima sa velikom željom i voljom. Kada nema bogosluženja u ovom hramu, mogu slobodno da dođu i zapale sveću i pomole se Gospodu, i što bi se kolokvijalno reklo da sagledaju svoj život unazad i tako prepoznaju razloge zbog kojih su ovde i u nekoj budućnosti to poprave, da izađu kao novi i bolji ljudi", kazao je za RINU sveštenik Ivan Cvetković.

A pored molitve, mnogi su ovde ostavili svoj pečat radeći na gradnji Božije kuće. Samouki slikar Miloš godinama je svojim umećem oslikavao anđele, svece po crkvenom svodu kao i duboreze. On će na slobodu za tri godine, ali u ovom hramu njegovi radovi ostaće večno.

- Sticajem okolnosti jedini sam imao slikarska iskustva i uspeo sam da okupim ljude i krenuli smo sa realizacijom, većinu slika što vidite sam ja oslikao, a za to mi je trebalo više od dve godine. Pored toga, imam i radionicu koja je povezana sa crkvenim stvarima, radim ikonostase za mnoge bogomolje širom Srbije i programer sam na CNC mašini", priča Miloš.

Na inicijativu oseđenika kazneno-popravne ustanove u Nišu, obnovljen je hram čiji je kritor Aleksandar Karađorđević u samom centru zatvora, koji je i tada imao istu namenu. Sada se poslednjih godina osveštava slavski kolač.

Pored hrama posvećenog kralju Stefanu Dečanskom, unutar zidina ove ustanove, postoje i bolnica, industrijskog dela pa čak i škola za ljude koji na slobodi nisu imali uslove i nisu prepoznati ti potencijali da mogu da završe osnovnu školu.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading