EVO KADA ĆE PASTI SNEG U SRBIJI Belom pokrivaču prethodiće ekstremnih plus 20 stepeni u januaru!
Foto: YouTube printscreen

Danas, sutra i u prva dva-tri dana naredne godine malo do umereno oblačno, uglavnom suvo i veoma toplo, stoji u najnovijoj vremenskoj prognozi Marka Čubrila.

- Slabe kiše ponegde može biti danas. Za sam doček 2023. treba očekivati suvo i relativno toplo vreme,a mrazevi i to slabi su mogući samo na najvišim planinama i pojedinim kotlinama jugoistoka regiona - kaže Čubrilo.

Najtoplije će biti početkom 2023. kada će uz jugozapadno vazdušno strujanje maksimumi biti od +8 do +16, a lokalno i oko +20 stepeni Celzijusa, stoji u prognozi.

- Prolazno izmeštanje jezgra anticiklona moguće ja oko 04.01. kada bi se zbog toga preko nas sa severa spustila manja količina hladnijeg vazduha te bi uz prolazno naoblačenje i slabe padavine ponegde usledilo i manje zahlađenje. Oko 05.01. bi se jutarnji mrazevi, barem, slabi vratli nad veći deo regiona dok bi dnevni maksimumi bili od +5 do +10 stepeni Celzijusa, štro je i dalje iznad proseka - piše meteorolog.

Do oko 09.01. suvo i relativno toplo uz slab, jutarnji mraz, a zatim deluje da sledi jačanje uticaja Atlantika koji će početi ka nama transportovati vlažan i zimi relativno topao vazduh, navodi se.

- Obzrim na ekstremno toplo veme koje će vladati preo tog datuma temperature koje će se tih dana kretati od +4 do +9 ne deluju tako visoko ali su i dalje znatno iznad proseka. Sa ovom mogućom promenom sinoptike barem će planine regiona polako dobiti snežni pokrivač, dok je on u nizijama u ovom momentu preko 14.01. malo verovatan - kaže Čubrilo.

Kao što se i očekivalo, tek bi druga polovina januara mogla doneti niže temperature i pojavu snega i u nizijama, ali za tako nešto mora doći do određenih promena pre svega na globalnom planu, stoji u prognozi.

- Kako u ovom momentu prognoze snage zapadnih vetrova nisu suviše naklonjene njihom brzom slabljenju tek kasnije tokom januara stoji mogućnost njihovog bitnog slablenja bilo koje postavljanje anticikona u visoke geografske širine će biti oteženo, ne nemoguće ali otežano - zaključuje Čubrilo.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading