LEGENDA Zaštitni znak Zvezde i Pionira ima 15 godina i četiri noge: Mačka Ljubica voli košarku!
Foto: Alo/Foto: Dejan Briza/Alo

Bila je mače kad ju je jedan od radnika usput pokupio i doneo u Halu „Pionir“. Od tada je prošlo 15 godina, menjali su se treneri i košarkaši, čak je i ova sportska dvorana dobila novo ime u čast oca jugoslovenske košarke Aleksandra Nikolića, samo je Ljubica bila i ostala jedini zaštitni znak na četiri noge. Prošle godine je dobila i nalog na Tviteru i već ima više od 1.600 pratilaca.

Irena Nenić, koja već dve decenije radi u kladionici u okviru Hale „Pionir“, i Maja Stojković, vlasnica jednog kafića, koja je u „Pioniru“ od 1999. godine, otkrile su za Alo! kako izgleda suživot sa Ljubicom.

- Bila je dobra i umiljata dok je nisu sterilisali, jer je bila inkubator pokretni i nije moglo da se živi od mačića. Posle sterilizacije je pomalo namćorasta, malo je promenila narav, ali i dalje je dobra. Nije maza, ali kad treba tu je. Voli da gleda utakmice odmalena, još dok su ovde bili i Partizan i Zvezda. Gledala je svaki trening, svaku utakmicu. Nije bilo šanse da propusti – navela je Irena, i potvrdila izjavu PR KK Crvena zvezda Igora Vujičina da je Ljubica odgledala više utakmica nego ijedan trener ili gledalac.

- Na Evroligi je čak ušla na teren, prošetala se do pola i vratila se na svoje mesto. Hala bude prepuna, ali ona se sa svoje stolice ne pomera i baš je briga što će neko sedeti na podu. Potpuno je fokusirana na igru, prati svaki potez. Ona jednostavno voli košarku - istakla je Irena, koju je Ljubica pre pet godina bukvalno spasla.

Zaustavila je teror miševa

- Spasla nas je od miševa, koji su nam jeli novac, šećer, brufene... Otkad je Ljubica sa nama, nema nijednog. I nikad ih nije jela, uhvati miša, izlupa ga, pohvali se ulovom, baci ga i ode - ispričala je Irena.

 - Napunila sam 50 godina, odjednom sam imala osećaj da nikome više nisam potrebna. Taj dan mi nije bilo dobro, imala sam temperaturu. Nisam mogla da stojim, imala sam utisak da neću moći da se dovučem do kuće. Ljubica se zavukla ispod odškrinutih vrata, došla je do mene i skočila mi pravo u krilo. Pre toga punih 10 godina nije ušla u ovu prostoriju. Sat vremena mi je sedela u krilu, onda je otišla. Posle njenog tretmana sam bila kao nova, ali njoj narednog dana nije bilo dobro - prisetila se Irena, koja bi pojela svakog ko bi se usudio da pipne njenu ljubimicu.

LEGENDA Zaštitni znak Zvezde i Pionira ima 15 godina i četiri noge: Mačka Ljubica voli košarku!

Foto: Dejan Briza/Alo

 

Jednom je u nekim novinama izašao tekst o mačku Toši na terenu, a taj mačor se sutradan omacio. To je bila Ljubica.

- Ime Ljubica su joj dali zvezdaši, ona je njihov znak i zaštitni znak „Pionira“. Inače, ima milion nadimaka, zovemo je Micka, Cakana, Toša, Dule, Lujka. Njoj to ne smeta, odaziva se na svaki poziv. Sećam se kako smo nekoliko puta uveče zaboravili da je pustimo napolje, ujutru nas je čekala na vratima i prekorno nas je gledala - navela je Maja sa čijim psom Bekom Ljubica ne želi da se druži.

- On joj priđe, hteo bi da se igra, a ona mu lupi šamarčić i tu se svaka priča završi - istakla je Maja, a Irena je dodala da je i njega jednom lečila.

- Beku nije bilo dobro, ona je došla i sve vreme je bila uz njega.

Ona je glavna

- Po njenom ponašanju se vidi da je ona glavna, mi smo tu samo da je servisiramo. Leti kad ovde nema dešavanja, ona ode u balon. Tamo je imala švalera. Ona ide gde hoće, jako je samostalna. Kad su radili halu, smetala joj je buka i radnici i ona se odselila u balon. Vratila se kad je sve završeno. Ne voli igračke, nekad je jurila golubove i obožava da se ispenje na drvo, da nam pokaže kako ona to ume - kaže Maja.

Inače, kako su obe naše sagovornice rekle, Ljubica nikad nije probala vodu, pije isključivo mleko. Jede samo granule. I nikad nije odsustvovala duže od jednog dana.

LEGENDA Zaštitni znak Zvezde i Pionira ima 15 godina i četiri noge: Mačka Ljubica voli košarku!

Foto: Dejan Briza/Alo

 

- Zna gde može da čalabrcne, iz kafeterije dobija mleko. Vodu nikad ne pije. Jednom sam joj dala vodu, prišla je, onjušila, zgranuto me pogledala, samo što mi nije rekla jesi li ti luda! Demonstrativno se okrenula i otišla. Retko izlazi napolje, leti ume da odlunja. Ima tu u balonu nekog švalera, kilavog, s njim malo bude i vrati se, ali sve u toku dana. Nikad se nije desilo da je nema nekoliko dana, ovo je njena kuća. Ne podnosi druge mačke, ne trpi konkurenciju. Ne voli ni pse, oni beže od nje. Čak oni policijski kad ih dovedu da provere salu pred utakmicu beže od nje. Ona ne odstupa ni milimetar, ma i ne cimne se, tu gde je ostaje - istakla je Irena, a Maja je zaključila da Ljubica sigurno ima važan posao u „Pioniru“.

- S obzirom na to da joj ništa ne može promaći, da nije propustila nijedan trening, mislim da je ona špijun po potrebi. Možda radi za neku službu, ko će ga znati - u šali je zaključila Maja.

Zaljubljena u Antića

- Pero Antić joj je bio omiljeni košarkaš. Bila sam ljubomorna koliko su se njih dvoje voleli. Oko njega se motala, sedela mu je u krilu, mazila se, to se rečima ne može opisati - rekla je Irena.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading