VOĐENE TURE (6 deo) Tragom stranaca na Novom groblju u Beogradu: Glasom i muzikom za Srbiju
Foto: Alo/Alo/JKP pogrebne usluge

Tokom 2022. godine uvedena je nova tematska vođena tura po Novom groblju u Beogradu pod nazivom „Tragom stranaca na Novom groblju u Beogradu“, posvećena ljudima koji su došli iz inostranstva i ovde našli svoju novu domovinu, a kojoj su ostavili sve što su imali i znali. Njihova imena utkala su se u našu kolektivnu svest i postala nerazdvojni deo naše istorije i duhovne baštine.

Miroslava Binički je rođena 1876. godine u Minhenu kao Frida Blanke. Na Muzičkoj akademiji u rodnom gradu studirala je solo pevanje i muzičku pedagogiju. U periodu dok je Frida studirala, 1896. godine Muzičku akademiju u Minhenu upisuje Stanislav Binički kao stipendista Ministarstva prosvete. Stanislav kreće stopama svoga oca, pukovnika Stevana Biničkog. Pukovnik Stevan Binički se i sam oženio Nemicom i zbog nje prešao u pravoslavlje, a njegov sin se zaljubljuje u lepu Nemicu, studentkinju Fridu, koja će zbog njega preći u pravoslavlje. Talentovana Frida bila je ćerka industrijalca, ali i pored toga, zadržala je skromnost i zaljubila se u srpskog studenta, prevazilazeći njegovo skromnije imovinsko stanje, drugačiju kulturnu sredinu iz koje dolazi i različitu veroispovest. Ljubav je učinila svoje i oni su se ubrzo venčali u Ruskoj crkvi. Frida tada uzima ime Miroslava, što je bio prvi korak za odlazak u zemlju, kako joj je to njena majka nagovestila, u kojoj nema opere, pritom ostavljajući za sobom ponudu da radi u operi u Bremenu. Drugi korak uslediće nakon završetka Prvog svetskog rata, kada se Miroslava odlučuje da, nakon zločina koji su njeni sunarodnici počinili u Srbiji, nikad više ne poseti zemlju svog rođenja.

VOĐENE TURE (6 deo) Tragom stranaca na Novom groblju u Beogradu: Glasom i muzikom za Srbiju

Alo/JKP pogrebne usluge

 

Srpska sredina je Miroslavu svesrdno prihvatila, tako da ona od dolaska u Beograd radi kao prva nastavnica solo pevanja u Srbiji, u novoosnovanoj Srpskoj muzičkoj školi, a potom u Muzičkoj školi „Stanković“. Ona ravnopravno sarađuje sa svojim suprugom Stanislavom u realizaciji prvih operskih predstava u Beogradu i postavljanju dela klasične muzike, pre svega oratorijuma Jozefa Hajdna „Sedam reči Hristovih“ i „Stvaranje sveta“, a potom i Betovenove IX simfonije, kao korepetitor i horovođa. Njen suprug je 1904. godine osnovao Muziku kraljeve garde, koja 1907. godine postaje Orkestar kraljeve garde. Stanislav je bio zadužen za organizovanje i dirigovanje u Orkestru kraljeve garde, dok je Miroslava radila sa solistima. Za vreme okupacije Srbije, u Prvom svetskom ratu, prota Vaznesenjske crkve pozvao je Miroslavu Binički, sa molbom da obnovi crkveni hor društva „Stanković“. Prvo delo koje je hor otpevao u periodu Prvog svetskog rata bila je Liturgija Jovana Zlatoustog, koju je komponovao njen suprug. Tokom okupacije bila je optužena da se bavi antinemačkom propagandom. U toku Drugog svetskog rata 1942. godine Stanislav umire, a ona nastavlja da radi nakon rata. Za njene zasluge na polju razvoja srpske muzičke kulture izabrana je za prvog počasnog člana novoosnovanog Udruženja muzičkih umetnika NR Srbije.

Iz šetnje Novim grobljem pod nazivom „Tragom stranaca na Novom u Beogradu“, u organizaciji JKP „Pogrebne usluge“ Beograd, koju vodi i osmišljava istoričarka umetnosti dr Violeta Obrenović. Nova serija tematskih vođenih obilazaka Novog groblja očekuje se početkom naredne godine. Za sve informacije o besplatnim tematskim obilascima Novog groblja, kao i za odgovore sva na ostala pitanja vezana za aktivnosti JKP „Pogrebne usluge“ Beograd, možete se obratiti na adresu elektronske pošte info@beogradskagroblja.rs, ili putem kontakt forme na veb-sajtu preduzeća www.beogardskagroblja.rs.

Kraj

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading