KAKO DOĆI DO STANA U SRBIJI? Postoji nekoliko mogućnosti, a evo koja se najbolje isplati
Foto: Shutterstock/Alo! Ilustracija

I dok se pre samo nekoliko godina suma od 2.000 evra po kvadratu izdvajala samo za najluksuznije stanove, danas se jedva mogu naći lokacije u gradu gde se kvadrati stambenog prostora mogu pazariti po pomenutoj ceni.

Kako pokazuje statistika, cene nekretnina u u Srbiji u poslednjih godinu dana porasle su i do 30 odsto u pojedinim gradovima

Po rastu cena prednjače regioni Vojvodina i Grad Beograd, ali ne zaostaju ni regioni Južne i Istočne Srbije.

Kako građani koji još uvek nisu stambeno obezbeđeni mogu da dođu do svoje prve nekretnine i koliko novca za nju izdvojiti? Postoji nekoliko opcija.

KAKO DOĆI DO STANA U SRBIJI? Postoji nekoliko mogućnosti, a evo koja se najbolje isplati

Shutterstock

 

Cene kvadrata u Beogradu

Nekretnine su ubedljivo najskuplje u Beogradu, pa tako na lokacijama Savski Venac, Vračar Stari grad, cena kvadrata u novogradnji ide i preko 3.000 evra.

Kada je reč o starogradnji, prosečna cena je skočila za više od 800 evra po kvadratu za tri godine.

Prosečna cena kvadrata novogradnje u Beogradu iznosi 2.285 evra, što je za 10% skuplje nego pre dve godine, a čak 40% skuplje u odnosu na 2019. godinu, prema podacima Republičkog geodetskog zavoda.

Maksimalna cena po kojoj se trgovalo kvadratima u novogradnji 2019. godine bila je 8.682, a sada 10.400 evra.

Ukoliko ste odlagali rešavanje stambenog pitanja, to znači da će vas isti stan od oko 50 kvadrata koštati za oko 35.000 evra više nego pre tri godine.

KAKO DOĆI DO STANA U SRBIJI? Postoji nekoliko mogućnosti, a evo koja se najbolje isplati

Shutterstock

 

Kakva je situacija u ostalim gradovima?

Ni drugi gradovi u Srbiji nisu ostali imuni na rast cena kvadrata, pa je Novi Sad zabeležio gotovo isti trend poskupljenja nekretnina kao i Beograd, a odmah za njim su Niš i Kragujevac.

Prema podacima RGZ, prosečan kvadrat novogradanje u Novom Sadu prodavao se u trećem kvartalu ove godine po prosečnoj ceni od 1.592 evra, što je za 12% skuplje nego prošle godine u isto vreme, a čak 26% nego 2019. godine.

Kada je reč o Nišu, u ovom gradu kvadrat u novogradnji koštao je u proseku 1.177 evra, što je povećanje od 11% u odnosu na 2021. godinu, a za gotovo četvrtinu nego 2020. godine. Najveća cena stigla je gotovo do 2.000 evra. Stanovi koji su već imali vlasnike koštali su u ovom periodu 1.110 evra.

Kvadrat novogradnje u Kragujevcu prethodnih meseci prodavao se za 1.193 evra, što je poskupljenje od 13%, dok je starogradnja koštala 885 evra po kvadratu.

Podstanari u teškoj situaciji

Podstanari u Beogradu u ovom momentu nalaze se u ogromnom problemu jer su cene nekretnina i najma stana utrostručene usled čega se mnogi pitaju da li je isplativije podići stambeni kredit i kupiti stan.

Cene nekretnina i najma stana utrostručile su se usled čega se mnogi građani pitaju da li je isplativije podići kredit ili kuputi stan, što je za podstanare u Beogradu u ovom trenutku veliki problem.

KAKO DOĆI DO STANA U SRBIJI? Postoji nekoliko mogućnosti, a evo koja se najbolje isplati

Shutterstock

 

Dok jedni ističu da je bolje uzeti kredit sada, nego za godinu dana kada je on potencijalno skuplji, drugi savetuju da je najbolje ipak sačekati.

Da li se više isplati graditi kuću ili kupiti stan?

Kupovina nekretnine se decenijama unazad pokazala kao dobra investicija, pa tako nekretnina naročito ako je u pitanju stan na povoljnoj lokaciji, predstavlja imovinu koja čuva vrednost vašeg novca.

Iznajmljivanje nekretnine donosi dobit i dodatni prihod u teškim vremenim, a novac uložen u stan ne može da pojede inflacija.

Stan se lakše iznajmljuje od kuće, pa je zato bolji izbor ukoliko planirate da svoju nekretnine dajete pod zakup.

Kolika vam plata treba za uzimanje stambenog kredita?

Stambeni kredit je za mnoge mlade jedini način da reše stambeno pitanje, ali im je u većini slučajeva visina linčnog dohotka najveća prepreka, kao i visina rate koju će morati da plaćaju dugi niz godina.

KAKO DOĆI DO STANA U SRBIJI? Postoji nekoliko mogućnosti, a evo koja se najbolje isplati

Shutterstock

 

Pretpostavimo da kupujete stan u vrednosti od 100.000 evra. Ukoliko se odlučite na podizanje stambenog kredita, platili biste učešće od 20%, što iznosi 20.000 evra, a od banke biste potraživali kredit od 80.000 evra.

Ukoliko se tu uklopi mogućnost dobijanja kredita na maksimalni period otplate od 30 godina, vaša mesečna rata kredita iznosila bi oko 330 evra.

U tom slučaju bi vaša plata trebalo da bude u proseku oko 660 evra.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading