MNOGI SRPSKI VERNICI POŠTUJU OVE OBIČAJE PRE SLAVE Na dan uoči Svetog Nikole nikako ne bi trebalo raditi ove tri stvari
Printscreen/ YouTube

Obeležava se krsna slava koja je posvećena Svetom Nikoli, najvećem dobročinitelju, zaštitniku putnika i domorodaca. Ova slava se smatra najmnogobrojnijom slavom u Srbiji.

Postoje običaji koji se podrazumevaju na dan slave, ali mnogi srpski vernici takođe poštuju i neke u određene dane uoči slave. Domaćini slave bi prema pravilima trebalo dan pre slave da spreme slavsku trpeze i to je sve od kućnih poslova. Svi ostalo bi trebalo da sačeka 21. decembra, mada neki čak imaju verovanje da ni dan nakon slave ne bi trebalo raditi ništa u kući.

Na dan slave porodica koja slavi treba da se okupi uz sveću, slavski kolač i "Oče naš", a za pomenutog Svetog Nikolu značajno je i da se mu se mnoge nerotkinje mole za potomstvo. Za pomenutog sveca veruje se i da je zaštitnik putnika i siromašnih.

Sveti Nikola je i esnafska slava, on je zaštitnik lađara, splavara, ribara i vodeničara. Mornari na ovaj dan ne isplovljavaju, pa se ovo zove i ,"vodena slava", a veruje se da na sutrašnji dan trebalo odložiti sva planirana putovanja.

U narodu se veruje da Sveti Nikola, noć uoči praznika, obilazi dobru decu i deli poklone. I danas mnogi mališani čiste svoje cipele i stavljaju ih u prozore, očekujući dar od sveca. U nekim krajevima održao se običaj darivanja dece na sutrašnji praznik jer je Sveti Nikola i njihov zaštitnik. Prema tradiciji, danas nikako ne valja da se pere veš, čisti kuća i rade bilo kakvi kućni poslovi.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading