Predsednica Saveta za rodnu ravnopravnost Opštine Čajetina: Uspevamo da zadržimo mlade
Foto: RINA

Kako je za Alo! rekla Bojana Božanić, predsednica Saveta za rodnu ravnopravnost Čajetine i direktorka JP „Gold gondola Zlatibor“, zahvaljujući jednostavnim koracima ovaj kraj naseljava sve više mladih s porodicama, za razliku od većine ruralnih krajeva.

- Želeli smo da ravnomerno razvijamo svaki deo opštine. Zato smo ulagali u infrastrukturu kao bazičnu potrebu stanovništva - jer ako u jednoj zajednici imamo put, kvalitetno ga čistimo, obezbedimo prevoz, zadržavamo ljude u seoskim sredinama - objašnjava Božanićeva.

Predsednica Saveta za rodnu ravnopravnost Opštine Čajetina: Uspevamo da zadržimo mlade

Alo Vladimir Marković

 

Zbog toga, kaže, novac koji ubiraju od raznih taksa plasiraju i u sadržaje na Zlatiboru, odakle uglavnom dolazi, ali i u seoske sredine.

- I u turizmu želimo da više istaknemo seoske sredine i važno nam je da i turisti koji dolaze, na primer na vodopad Gostilje, imaju gde i da odsednu, dobiju neki sadržaj, kupe nešto od lokalnog stanovništva.

Nakon infrastrukture došlo je na red otvaranje vrtića, obnavljanje i održavanje škola.

- Posle korone se dosta ljudi vraća na selo, a mi smo im zahvaljujući ulaganjima omogućili da ne brinu jer imaju puteve, aktivnosti za decu, besplatne sadržaje, stipendije, pomoć za građane slabijeg imovinskog stanja i tako dalje.

Do tog stanja nije se došlo preko noći, lako, niti bez reda, već su osluškivali potrebe, zahteve i molbe građana.

Predsednica Saveta za rodnu ravnopravnost Opštine Čajetina: Uspevamo da zadržimo mlade

Rina

 

Da bi ostali u selu, moraju od nečega da žive

Da bi mladi parovi i njihova deca ostajali u selu, znamo da moraju nešto da rade i zarađuju, svesna je Božanićeva, zato Čajetina podstiče samozapošljavanje i omogućava nova radna mesta.

- Uz pomoć države, opredeljujemo velike svote iz budžeta za to, ali sprovodimo i aktivnosti koje podstiču na preduzetništvo. Konkretno, za žene preduzetnice organizovano je udruženje „Zlata“ koje ih povezuje i podstiče i gde smo se uverili da ženama često nije osnovni problem novac, već strah od nepoznatog i nedostatak podrške. Ovde one razmenjuju iskustva i nalaze načine da dođu i do novca. Takođe, subvencije dobijaju pre žene nego muškarci, ako su im svi ostali uslovi jednaki.

Da svaka baka može da zaradi za sebe

Opština Čajetina je obezbedila mašine koje po povoljnim uslovima iznajmljuje svima koji su zainteresovani za poljoprivrednu proizvodnju a nemaju kapital kojim bi ih kupili.

- Ovo je posebno važno za one koji započinju svoj posao, da bi mogli da rade, da krenu bez prevelikih troškova. Kasnije otkupljujemo proizvode, na primer, mleko, i to ne samo od velikih, već i od svake bake ili porodice koja ispunjava sanitarne uslove.

Novi cilj - internat

S obzirom na to da se Zlatibor, ali i ceo kraj užurbano razvijaju, sve je veća potražnja za kvalitetnom radnom snagom.

- U interesu je i nama i hotelima da imamo dobre radnike odavde, kojih bi bilo dovoljno, koji bi imali dobre plate i tako dalje podsticali razvoj kraja. Zato planiramo da otvorimo dom za učenike i studente, kako bismo pomogli i roditeljima da ne plaćaju stanove, a deci omogućili lakše učenje, obavljanje prakse i onda lakše zapošljavanje.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading