VODENA STIHIJA PRETI BAJINOJ BAŠTI Vrh poplavnog talasa preti da odnese najveću atrakciju na Drini (FOTO)
Foto: RINA

Obilne padavine povećale su vodostaj reke Drine kod Bajine Bašte, trenutni protok vode je oko 2.000 kubika u sekundi a vrh poplavnog talasa očekuje se oko 18 časova.

Vodena stihija preti da se izlije na okolno zemljište, a na udaru bi ponovo mogla da se nađe i čuvena turistička atrakcija - kućica na steni. Ipak, u Bajinoj Bašti se nadaju da do toga neće doći.

"Posle nekoliko sagrađenih kućica na Drini koje je voda odnela, pronađen je način da ona bude dugotrajnija, da opstane pod poplavnim talasom. Bočne strane na kućici su montažnog tipa i pred kraj turističke sezone one se demontiraju i potpuno obore, tako da kad voda nadire ona samo prođe kroz kućicu. Tako da očekujemo da će kućica izdržati ovaj poplavni talas. Kad su u pitanju kuće i staovništvo, zaštićeni smo visokom obalom", izjavio je za RINU Siniša Spasojević iz TO Bajina Bašta.

Napeta situacija jeste i nizvodno od Bajine Bašte, u opštini Ljubovija, gde se zbog porasta vodostaja sitacija prati iz časa u čas, a za sada nema izlivanja.

"Mi smo obišli ceo teren, kao i sve moguće kritične tačke. Najugroženija su vikend naselja. Trenutni protok Drine je negde oko 2000 kubika u sekundi, što je na samoj granici", rekao je Milan Jovanović predsednik opštine Ljubovija.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading