Silovao mi je dete pet puta!
Foto: privatna arhiva

Naime, pre nekoliko nedelja Dejan Nikolić iz Merošine je primetio da se njegov sin čudno ponaša, iako je inače veseo i raspoložen dečak, bio je potišten, nervozan, tresao se kad ide ka školi. Zvao ga je i žalio se na bolove u stomaku i zadnjici, a siroti otac nije ni slutio kakav užasan zločin se desio njegovom detetu, koje od ponedeljka do petka boravi u domu, a vikende provodi s njim.

Silovao mi je dete pet puta!

Foto: privatna arhiva

 

- Pozvao me je 16. novembra iz škole da uveče odem po njega, jer je trpeo velike bolove. Tresao se i govorio da ne želi da ide u školu. Nikada ranije se tako nije ponašao, voli drugove i drugarice, prema svima je dobar, voli školu, zato mi je sve to bilo još čudnije - počinje otac priču za Alo!

Tek nakon nekoliko nedelja takvog ponašanja je smogao snage da mu prizna šta se sve dešavalo.

- Kad smo stigli ispred škole, on me molio da ga ne uvodim. Pitam ga šta se dešava, što nećeš, on samo ponavlja da ne sme da kaže. Kažem mu reci slobodno, ja sam uz tebe, zaštitiću te, a on kaže ne smem tata, izbaciće me iz škole. Ja sam ga ubedio da ću da ga zaštitim od svega, samo da mi ispriča. Tad sam sve saznao. Odveo sam ga kod lekara, sve prijavio, a škola od tad nije me ni pozvala niti nešto preduzela!

Silovao mi je dete pet puta!

Foto: privatna arhiva

 

Nekoliko dana dečak nije išao u školu, a onda ga je u ponedeljak ipak odveo.

- Kajem se i ne mogu sebi da oprostim što sam ga u ponedeljak odveo, jer su mi tako preporučili iz policije. I ja sa ga ostavio tamo, a mozak i srce mi govore da nisam trebao. Zovem ga na telefon, on se ne javlja nikako. Vratim se, da proverim što se ne javlja, a tamo zatičem katastrofu! Pored svega što je prošao, vuku ga medicinska sestra i vaspitači, on se valja po podu, a oni ga teraju da se poljubi s nasilnikom da se pomiri! Kao da mu muke nije dosta! Izmaltretirali su mi dete, mogao je da pukne! Celo telo mu se treslo, mislio sam da će da eksplodira! - sa suzama govori otac, i dodaje da dete sada mora na četiri dana da vodi kod psihijatra zbog stresa.

- Mora da pije lekove, umro bih od muke, a oni ništa. Računali su da sam neki prosjak, da neću da uspem da rešim jer radim na groblju i nisam neki uticajan čovek. Pošten sam radnik, sve sam uspeo za njega sa svojih 10 prstiju, ne dam da mi ga upropaste!

Kako dodaje otac, nečuveno je što ga škola i dalje nijednom nije pozvala da pita kako je dete.

Iz škole „Bubanj“ za Alo! su rekli da su se timovi protiv nasilja juče sastali kako bi utvrdili šta se tačno dešavalo i koje mere dalje treba preduzeti.

- Škola se izričito drži principa nulte tolerancije na nasilje, sprovodi niz aktivnosti u cilju prevencije i reaguje na svaku sumnju na nasilje. Nakon obraćanja roditelja i saznanja o konkretnom slučaju, preduzete su mere predviđene zakonom i Protokolom postupanja u ustanovi u odgovoru na nasilje, zlostavljanje i zanemarivanje. Preduzete su mere pojačanog nadzora, obavešteni su roditelji, obavljeni razgovori sa učenicima. Zajedno su zasedali Tim za zaštitu od diskriminacije, nasilja, zlostavljanja i zanemarivanja i Tim za inkluzivno obrazovanje, dogovorene su mere pojačanog nadzora i data konkretna uputstva nastavnicima i vaspitačima u cilju osnaživanja poverenja između učenika, kao i između učenika i nastavno-vaspitnog osoblja i roditelja - saopštila je za Alo! direktorka škole Marina Perić.

Majka ga je napustila sa 10 dana

Dejan Nikolić je inače samohrani otac jer je njega i sina majka napustila kada je beba imala samo desetak dana.

- Dao sam život za njega i davaću i dalje. Uspeo sam da ga vaspitam i podignem da bude dobro dete, dobar đak, a oni su ga upropastili toliko da sada mora lekove za smirenje da pije. Nasilnika i dalje drže u školi, a moje dete ne može da ode tamo. Miran đak, vukovac, interesovalo ga je da uči za pekara, hteo sam da bude svoj čovek. Unazadili su mi dete u roku od dva meseca za pet godina.

Trpeo godinu dana

Prema rečima oca, škola „Bubanj“ nasilje zataškava već godinu dana, samo što do sada njegov sin nije seksualno zlostavljan.

- Godinu i jače oni zataškavaju to nasilje. Bio je sa tim nasilnikom u spavaoni, on je lomio prozore, a vaspitači su umesto njega kaznili moje dete. Onda sam ga prijavio, pa su ih razdvojili, ali i dalje onog nisu kaznili. A on se sada pita kako će u školu, kaže: „Tata, propašće mi godina.“ Ja sam se obraćao i direktoru starom i vaspitaču i svima, niko nije hteo da nam pomogne.

Dete se žalilo, vaspitač mu pretio

- Zlostavljani dečak se prvo žalio vaspitaču nakon jednog incidenta, a ovaj je, umesto da mu pomogne, rekao da laže i da ćuti. Pretili su da će da ga kazne ako išta ispriča kod kuće. Ko zna šta su sve zataškali, ko zna šta su sve trpela gluvonema deca koja ne mogu nikome da ispričaju šta ih muči. Njih roditelji malo-pomalo ispisuju iz škole jer su primetili da im je sve gore stanje, umesto da se popravlja - priča Dejan Nikolić za Alo!.

Lekari: Ne sme u školu do daljeg

U niškoj policiji potvrdili su da je slučaj prijavljen i prosleđen tužiocu, te da čekaju reakciju Višeg tužilaštva u Nišu. Kako kaže advokat žrtve Vojkan Vojinović, i on će u ime dečaka i oca podneti prijavu kada se završi disciplinski postupak u školi.

- Moj maloletni klijent je već dao izjavu u prisustvu roditelja i naveo da je bio žrtva nasilja u internatu od strane drugog učenika. On je učenik trećeg razreda i ima 17 godina, dok potencijalni nasilnik ima 16 godina. U toku je disciplinski postupak u školi i u tužilaštvu, a ukoliko se utvrdi da je bilo propusta u radu zaposlenih, podneću prijavu nadležnim organima i sudu. On je od lekara dobio poštedu od odlaska u školu do daljeg jer je pretrpeo i fizičke i duševne traume - kaže advokat za Alo!.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading
Radovan

10.12.2022 11:52

Detaljnu istragu a zatim najdrastičnije kazne za sve odgovorne. Mislim da je krajnje vreme da se svi prema takvima odnosimo do kraja na odgovoran način.