GRAĐANI, PAZITE SE! Srbiju preplavile lažne nagradne igre: Nude poklone, pa vam očiste kartice!
Foto: Shutterstock

Pred svaku Novu godinu euforija raste, a sa njom bujaju i prevare! Društvenim mrežama kruže poruke o nagradnim igrama određenih trgovinskih lanaca, a nažalost i ovog puta reč je o prevarama! Žrtve su, osim građana, trgovinski lanci LC Vaikiki, Maxi, Petrol pumpe i JP Pošte Srbije.

- Javili su nam se mnogi naši kupci koji su preko Vibera dobili poruku da će, ukoliko kliknu na naš sajt, dobiti nagradu povodom proslave 34. godišnjice LC Vaikiki. Reč je o prevari, mi nismo organizovali nikakvu nagradnu igru. Svima smo rekli da ni slučajno ne otvaraju taj link, iako ne znamo šta bi se u tom slučaju dogodilo. Sve popuste i nagradne igre redovno objavljujemo na našem sajtu i isključivo tu - izjavila je za Alo! Vanja M. iz kol-centra ove kompanije.

alo.rs/printscreen

 

Sličnu poruku, takođe preko Vibera, mnogi naši građani dobili su i od trgovačkog lanca Maxi.

- Od rođaka sam dobila poruku na Viber, trebalo je da kliknem na neki link i osvojim 30.000 dinara koje Maxi poklanja kupcima. Pošto često kupujem kod njih, imam i njihovu aplikaciju, logično mi je bilo da mi zahvale, a i dobro bi mi došle pare pred praznike. Kad sam otvorila poruku, prvo su tražili da ocenim usluge ove prodavnice, pa u sledećem koraku da ukucam kom godištu pripadam. Sve sam uradila, a kad sam stigla do stavke da ću novac dobiti čim o nagradi obavestim još 20 svojih prijatelja, shvatila sam da je klasična navlakuša, jer sam slične SMS-ove dobijala prethodnih godina od nekih drugih trgovačkih lanaca - rekla je za Alo! M. I. iz Beograda.  

Ovakve poruke najčešće stižu preko Vibera, Vocapa i Fejsbuk mesindžera. Povodi za nagrade su, uz navodni 34. rođendan LC Vaikikija, bile i 75. godišnjica Petrol pumpe zbog čega ona nudi „subvencionisano gorivo“, a Pošta Srbije je „davala državne subvencije poštarine“. Maxi je „poklanjao 30.000 dinara“. Zajedničko im je što su svi linkovi bili registrovani u Kini!

Prethodno su prevaranti iskoristili logo JP Pošta Srbije i građane koji su očekivali isporuku paketa SMS-om preko Vocapa su obaveštavali da im pošiljka nije isporučena jer nije plaćena carina.

- Poruka mi je delovala uverljivo, bila je na ćirilici, kratka i jasna, ali kad sam kliknuo na link, tražili su da platim carinu od pet evra. Pošto je iznos zaista bio mali, a onda sam shvatio da taj sajt ima logo pošte, ali mu je URL, odnosno lokacija veb adrese, potpuno drugačiji. Ispostavilo se i da ne treba da uplatim pet, već 15 evra i tražili su broj moje kartice i pin-kod. Naravno da sam odmah zatvorio taj link, jer sam shvatio da je reč o prevari - izjavio je za Alo! Branko R. iz Beograda.

Kako je za Alo! naveo Goran Papović iz Nacionalne organizacije potrošača Srbije, reč je o ozbiljnom kriminalu.

- Ne znam tačan broj građana koji su naseli na ove i slične prevare. Najčešće su to mladi do 16 godina i stariji sugrađani, bake i deke koje bi tako da pomognu unucima. Osim što su im počistili sve sa kartica, mnogi su platili i visoke račune za telefone, jer očigledno da neki operateri rade u dilu s prevarantima i to bi trebalo istražiti - rekao je Papović.

- Osim saveta da budu oprezni, potrošačima uvek ponavljam da nema zarade dok se ne oznoje - istakao je Papović.

Iz Posebnog tužilaštva za borbu protiv visokotehnološkog kriminala su ranije za Alo! izjavili da su tokom 2022. primili „više desetina, možda i stotina krivičnih prijava zbog krivičnog dela falsifikovanje i zloupotreba platnih kartica“.

Sistem prevare

SMS-ovi koji stižu sa lažnih profila LC Vaikiki i trgovinskog lanca Maxi sadrže anketu sa pitanjima: da li ste pre toga čuli za firmu, koliko ste zadovoljni, kog ste uzrasta i pola. Zatim treba da otvarate „paketiće“ kako biste pronašli onaj sa 30.000 dinara, a onda bi, ovu „sreću“ trebalo da podelite sa 20 prijatelja da bi vama nagrada stigla za pet do sedam dana.

 

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

Komentari (0)

Loading