DOLAZI NAGLO POGORŠANJE VREMENA Zahlađenje i sneg stižu u ove krajeve Srbije, čeka nas ledena zima
Youtube Printscreen

Od subote do utorka pod uticajem jakog ciklona pogoršanje, prvo otopljenje, a zatim i zahlađenje, prolazan sneg moguć i u nizijama regiona, stoji u najnovijoj vremenskoj prognozi meteorologa Marka Čubrila.

U sredu i četvrtak od uticajem slabog visinskog ciklona pretežno oblačno i prosečno hladno, ponegde uz kišu. Snežna granica na oko 750mnv, ali bi se lokalno pred zoru mogla spustiti na oko 500mnv, posebno u četvrtak ujutro. Vetar slab, severoistočni i severni. Dnevni maksimum od +4 na severu do oko +9 na jugoistoku regiona, navodi se u prognozi.

- U petak sa jačanjem ciklona nad Sredozemljem sledi okretanje vetra na južni smer te će tog dana uz otopljenje i jačanje južnog vetra kiša najčešće biti nad jugom i jugozapadom regiona - kaže meteorolog.

Od subote do utorka se očekuje uticaj jakog i složenog ciklona čiji će se centar preko središnje Italije i Jadrana premeštati dalje na severoistok.
Trebao bi doneti obilnije padavine i jak vetar, prognozira Čubrilo.

- Na istoku i jugoistoku u subotu i veći deo nedelje relativno toplo, lokalno i oko +18 stepeni Celzijusa, dok će u subotu na krajnjem severozapadu Hrvatske uz jače zahlađenje biti samo oko +3 stepena Celzijusa. U nedelju će se taj hladan vazduh probijati dalje na jugoistok te će maksimum drugog dana vikenda biti od -1 ponegde nad zapadu i severu Hrvatske do oko +16 na jugoisotku Srbije, ali će i tamo posle podne naglo zahladiti - navodi Čubrilo.

Biće obilne kiše, ponegde i pljuskova, a kako se hladan vazduh bude probijao snežna granica će biti u padu prvo na oko 500mnv, dok će zatim uslova za sneg biti i u nizijama regiona, stoji u prognozi.

- Koliko će snega pasti ispod 500mvn će zaviti pre svega od vremenskog odnosa najjačih padavina i prodora hladnog vazduha. Tamo gde se ta dva faktora poklope za kratko vreme može pasti i preko 5cm snega, a tako gde se ti faktori ne poklope sneg ispod 500mnv može sasvim izostati - kaže Čubrilo.

Planinski deo regiona bi trebao dobiti konkrentije snežne padavine, generalno preko 10cm, često i preko 15cm, navodi se.

- Početkom sledeće nedelje hladno uz povremen sneg u ponedeljak. Vetar severozapadni, a maksimum od -1 do +3 stepena Celzijusa, što je ispod proseka za ovaj deo godine, objašnjava meteorolog.

Oko 15.decembra, kako kaže, stoji signal za manje otopljenje, dok je zatim moguće novo zahlađenje.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

Komentari (0)

Loading