ŠTA SE DEŠAVA S NAŠOM DECOM? Nastavlja se crni niz pokušaja samoubistava tinejdžera u školama Devojčica htela da se ubije zbog jedinice!
Foto: Shutterstock

Treći pokušaj samoubistva tinejdžera u poslednjih nedelju dana dogodio se juče.  Učenica (13) jedne osnovne škole na Novom Beogradu pokušala je nasred časa da skoči sa prozora zbog jedinice iz matematike. Nastavnici je rekla da se ne oseća dobro i zamolila ju je da otvori prozor. Iskoristila je trenutak nepažnje i samo zahvaljujući prisebnosti nastavnice, koja je u poslednjem trenutku prozrela njene namere, sprečena je tragedija. Devojčica je smeštena u bolnicu na lečenje, a o svemu su obavešteni policija i tužilaštvo.

Dan ranije devojčica od 16 godina popila je asepsol u školskom WC-u, a na svu sreću pronašle su je drugarice, pa je dete preživelo. Nalazi se u bolnici na oporavku. Nekoliko dana pre toga dečak koji je zbog izmicanja stolice nastavnici u Trsteniku izbačen iz škole pokušao je da se obesi. Srećom, tragedija je sprečena, a on je na psihijatrijskom lečenju.

Tinejdžeri su i ranijih godina, zbog izuzetno osetljivog perioda života, imali izazovne situacije, ali nekako se čini da je sad sve mnogo izraženije. Psiholog Brankica Stanojević, koja se tri decenije bavi adolescentima, kaže za Alo! da se plaši da će ovakvih slučajeva biti još.

Alo/privatna arhiva

 

- Na osnovu dugogodišnjeg iskustva, ali uzevši u obzir sve što se prethodnih nedelja dešavalo s tinejdžerima, od nasilja u Trsteniku, preko ovih pokušaja samoubistava, koji su, zapravo, apel da im se nešto užasno dešava što ne umeju sami da razreše, plašim se da će ovakvih slučajeva biti još - kaže naša sagovornica, i dodaje da su deca odraz svojih roditelja. 

- Dečji postupci zavise od naših postupaka i sistema vrednosti, kao i od načina na koji se bavimo njima. Često mi dolaze roditelji koji priznaju da su primetili da im se već dve godine nešto dešava sa decom, ali kolegama i meni se obraćaju tek kad su potpuno matirani. Mnogi roditelji smatraju da su u začaranom krugu, jer da bi deci obezbedili ekonomsku sigurnost, rade vikendom, po tri smene, često i dva posla i usled manjka vremena deci uskraćuju emotivnu podršku, koja im je nekad bitnija od svega ostalog. Pritom, za razliku od prethodnih generacija, današnje mame i tate ne mogu da dobiju savet od svojih roditelja šta da rade jer se bake i deke nisu suočavale sa ovakvim izazovima. Ipak, društvene okolnosti ne možemo da menjamo, možemo samo da jačamo psihičku otpornost naše dece - navela je za Alo! Stanojevićeva.

Izbacivanje i jedinice nisu rešenje

Stanojevićeva smatra da nije rešenje izbaciti nasilnika iz škole i dati mu jedinicu iz vladanja.

- To mlado biće koje je negde između deteta i odrasle osobe neće promeniti ponašanje, jer ne zna drugačije da ispolji nemoć. Umesto u školi, biće nasilno na ulici - objasnila je Stanojevićeva.

Savetovalište za decu i roditelje

Prema rečima naše sagovornice, tinejdžeri su mahom frustrirani što ne mogu da realizuju želje i usled toga postaju nasilnici.

- Razumeti nasilnika, ne znači opravdati njegove postupke, a to se često zamera školskom psihologu koji, najčešće, treba sam da brine o 500 đaka. Uz to, onaj ko potraži stručnu pomoć odmah sebe osuđuje na podsmeh, drugari ga tretiraju kao nesposobnu, maminu mazu. Verujem da bi najbrže rezultate dalo otvaranje savetovališta za decu i roditelje van škole - istakla je naša sagovornica.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA 

Komentari (1)

Loading
ZDENKA

08.12.2022 08:42

U potpunosti se slayem sa predlogom da trena otvoriti savetovaliste za maloletna lica van skolskih prostora . Mada postoje i rayvojna savetovalista u okviru domova zdravlja koja su odlicna jer se zaista bave tematikom i problemima odrastanje .