ZIMA, ZIMA, E PA ŠTA JE Smrz tek u januaru, prve pahulje 11. decembra: Bljuzgava Nova godina!
Foto: Alo/ilustracija

Do Nove godine, prema prognozi Republičkog meteorološkog zavoda, ne očekuje se da će biti ledenih dana u Srbiji iako nas čeka jedno kratko zahlađenje oko 11. decembra, kada će se prvi put zabeleti i mnogi gradovi.

Ove zime, od januara, kada se očekuje zahlađenje, pa do marta očekuje se od sedam do 20 ledenih dana sa maksimalnom temperaturom nižom od 0 stepeni, na planinama od 30 do 50 ledenih dana, kaže za Alo! u detaljnoj prognozi za zimu prof. dr dipl. met. Jugoslav Nikolić, direktor Republičkog hidrometeorološkog zavoda RHMZ.

ZIMA, ZIMA, E PA ŠTA JE Smrz tek u januaru, prve pahulje 11. decembra: Bljuzgava Nova godina!

Alo/Privatna arhiva

prof. dr Jugoslav Nikolić/Privatna arhiva

Ledeno posle Novaka

Ove zime ne bi trebalo da bude mnogo dana u minusu, a za ledene dane treba da se spreme stanovnici Valjeva, Kikinde, Zrenjanina, Sjenice... Ledeno će biti na Kopaoniku, na Zlatiboru i Crnom vrhu.

- U januaru 2023. godine broj ledenih dana u nižim predelima biće u intervalu od pet dana u Valjevu, do deset u Kikindi i Zrenjaninu, a na planinama od 11 u Sjenici, do 18 na Kopaoniku i Crnom vrhu - rekao je prof. dr Nikolić.

U februaru bi, prema prognozama, u nižim predelima trebalo da bude ledeno od tri do pet dana, a na planinama od sedam na Zlatiboru, do 12 dana na Кopaoniku - naveo je Nikolić.

Iako se još po prognozama ne vidi sa sigurnošću kakvo će vreme biti u martu, prof. dr Nikolić kaže da se i tada očekuje mraz.

Kišovito i toplije

Inače, klimatski izgledi ukazuju na to da će tokom zime količina padavina biti u domenu proseka u celoj zemlji, pa nas, kako je i ranije najavljeno, čeka nešto toplija zima od proseka, sa dosta kiše.

Prema ansambl mesečnim prognozama Evropskog centra, u nižim predelima Srbije povećani su izgledi za padavine od 27. do 29. decembra, kao i 1. i 2. januara, uz pad maksimalne temperature 28. decembra na plus pet, a nakon toga prognozira se porast maksimalne temperature do 31. decembra na plus sedam stepeni. Zatim sledi pad do 3. januara na plus pet stepeni. U istom periodu minimalna temperatura varira od nule do dva stepena u plusu.

Najhladnije novogodišnje jutro na glavnoj meteorološkoj stanici Vračar bilo je 1891. godine, kada je izmereno -16,6, a najtoplije 1982, kada je bilo 10,6 stepeni

Verovatnoća da se snežni pokrivač, makar i kratkotrajno, zadrži u nižim predelima je mala zato što bi temperatura u tom periodu trebalo da bude iznad četiri stepena, dok se u planinskim predelima ipak očekuje povećanje snežnog pokrivača.

Prvi sneg za koji dan

Prvi sneg u Beogradu možemo da očekujemo posle 10. decembra, ali već od 15. decembra uslediće porast temperature uz povremenu kišu i košavu, odnosno uz umeren i jak južni i jugoistočni vetar, rekao je za Alo! prof. dr dipl. met. Jugosav Nikolić, direktor Republičkog meteorološkog zavoda.

ZIMA, ZIMA, E PA ŠTA JE Smrz tek u januaru, prve pahulje 11. decembra: Bljuzgava Nova godina!

Foto: Alo/ilustracija

 

Novo zahlađenje uslediće u poslednjoj dekadi decembra.

- Prethodne dve godine u Beogradu tokom decembra nije bilo ledenih dana. Očekivani razvoj vremena i ove godine je sličan uprkos smeni toplijih i hladnijih perioda, srednja decembarska temperatura vazduha imaće vrednosti u intervalu od tri do pet stepeni, što je dva stepena iznad višedecenijskog proseka -objašnjava Nikolić.

- Prvi značajniji prodor hladnijeg vazduha očekuje se od 11. do 14. decembra, ali s izgledima da ovi dani u Beogradu budu samo mrazni uz minimalnu temperaturu vazduha od -3 do 0 stepeni i maksimalne vrednosti od 0 do pet stepeni. Uz zahlađenje, kiša će preći u sneg u nedelju krajem dana i u toku noći ka ponedeljku (11/12. decembar) pa se na širem području grada očekuje i prvi snežni pokrivač ove sezone - kaže Nikolić.

Ukupan prognoziran broj ledenih dana za ovu zimsku sezonu je od 7 do 20, tako da se tek u januaru i februaru može očekivati povremena pojava kratkotrajnih perioda sa nekoliko vezanih ledenih dana.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading