Gradonačelnik Šapić: Saradnja lokalnih zajednica i jačanje institucija na usluzi običnom čoveku
Foto: Beoinfo

Gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić pozdravio je u ime domaćina učesnike Pedesete skupštine Stalne konferencije gradova i opština, ocenjujući tom prilikom da je ovaj događaj najvažnije okupljanje predstavnika lokalnih vlasti u našoj zemlji. Jubilej od pet decenija uvodi u naredni, još veći jer će se sledeće godine obeležiti sedamdeset godina od osnivanja SКGO, podsetio je Šapić. 


– Beograd je jedan od gradova koji su inicirali osnivanje Stalne konferencije gradova i opština, a prva, osnivačka skupština održana je 1953. godine baš u Beogradu. Otada glavni grad aktivno učestvuje i podržava rad naše nacionalne organizacije. Opštine i gradovi najbliži su građanima i odgovorni su za njihove ključne, životne probleme, a građani su svakog dana u prilici da procenjuju i vrednuju naš rad – rekao je Šapić. 

Beograd mnogo puta pokazao da je na usluzi običnom čoveku, trudeći se da to iz dana u dan unapređuje, naveo je Šapić.  

Foto: Beoinfo

 

– Svakodnevna usluga koju pružamo građanima Beograda nekada je jednako važna kao i velike infrastrukturne stvari. Uveren sam da građani Beograda to prepoznaju, a mi ćemo učiniti sve što je do nas da i u budućnosti na tome dosledno i posvećeno radimo – istakao je Šapić. 


Zadaci su mnogobrojni, dodao je Šapić, bilo da je reč o komunalnim uslugama, urbanom, ekonomskom i društvenom razvoju, te brizi kako za velike projekte tako i za bolji život građana. 


– Beograd kao glavni grad raspolaže snažnijim mogućnostima i kapacitetima od drugih lokalnih zajednica u našoj zemlji. Ipak, rešeni smo da stalno jačamo kvalitet rada naših javnih institucija, te da ih učinimo još efikasnijim i bližim građanima – naveo je Šapić. 

Foto: Beoinfo

 

Gradonačelnik Beograda je ukazao i na značaj snažne saradnje sa drugim lokalnim samoupravama, ali i sa predsednikom Republike, Vladom, ministarstvima, agencijama, javnim preduzećima. 


– Preko je potrebno da udruženo radimo na razvoju lokalne samouprave u našoj zemlji. Udruživanjem resursa možemo uspešnije da ispunimo očekivanja naših građana, ali i da racionalno upravljamo gradovima i opštinama. Upravo s tim ciljem, ove godine četiri naša najveća grada: Beograd, Novi Sad, Niš i Кragujevac inicirali su uspostavljanje bliže neposredne saradnje, u okviru koje možemo da podelimo iskustva i razmenimo praksu – rekao je Šapić. 


Na jubilajnoj skupštini SКGO, koja se održava na temu „Uloga i značaj udruživanja gradova i opština u razvoju lokalne samouprave”, obratili su se i ministar državne uprave i lokalne samouprave Aleksandar Martinović, ambasador i šef delegacije Evropske Unije u Republici Srbiji Emanuel Žiofre i ambasador Francuske u Srbiji Pjer Кošar, ambasador Švajcarske Кonfederacije Urs Šmid, a učesnike je pozdravio predsednik SКGO Goran Cvetanović.  

Komentari (0)

Loading