INFLACIJA U CRKVI Pop tražio 800 dinara da sveti vodicu! Poskupele sve usluge sveštenika, vernici u čudu
Alo.rs/privatna arhiva

Cenovnici za crkvene usluge zvanično ne postoje, ali nezvanično ne samo da ih ima, nego iz dana u dan tarife skaču sve više. Na zvaničnoj stranici Udruženja potrošača Efektiva pojavila se SMS poruka od popa iz Grdelice koji je za svećenje vodice od parohijana tražio 800 dinara.

„Pomaže Bog. Doći ću sutra ujutru kod vas između 11 i 12 časova da svetim vodicu za slavu. Cena je od ove godine 800 dinara, a počinjemo i sa skupljanjem po 10 evra (ko može i više) priloga za obnovu krova na hramu“, navodi se u poruci koju je sveštenik eparhije niške poslao jednom domaćinu, a koja je objavljena na stranici Udruženja potrošača „Efektiva“.

Objava je izazvala lavinu komentara, mnogi su osuđujući, ali ima i onih koji apsolutno podržavaju ovaj čin sveštenika iz Grdelice.

- Oni su još dobro prošli. Nama je pop iz Crkve Svetog Dimitrija koji je došao da sveti vodicu za Svetog Jovana doslovce najavio da je 2.000 dinara, koliko smo do sada davali, malo. Kaže, sve je poskupelo, pa zato njemu treba 2.500! Dali smo mu hiljadarku i rekli smo mu: „To ti je što ti je, pa ako hoćeš pevaj“. Nevoljno je odradio sveti čin, nisam siguran da će nam opet doći - rekao je za Alo! G. M. (54) iz Lazarevca.

Još drastičniji slučaj desio se u jednom beogradskom naselju podno Avale.

- Naš pop je poznat po visokoj tarifi, ali u moju kuću ne ulazi već 11 godina. Došao je da nam osvešta prostorije posle svekrove smrti i za pola sata pevanja tražio nam je 4.000 dinara. Imali smo samo 2.000, i to smo, bukvalno, muž, svekrva i ja skupljali dinar po dinar. Uzeo je pare, rekao je da mu ostatak donesemo u crkvu, na šta mi je pala klapna i izbacila sam ga napolje - ispričala je za Alo! O. J. (57). iz prigradskog naselja.

Kako je za Alo! objasnio Željko Injac, verski analitičar, na nivou Srpske pravoslavne crkve ne postoje zvanični cenovnici.

- Znam da je epiksop bački Irinej zabranio da se naplaćuju usluge i zapretio da će kazniti svakog onog za koga čuje da je to radio. U drugim parohijama vladike su tolerantnije i dozvoljavaju svojim sveštenicima da se snađu. To funkcioniše kao u svakoj drugoj firmi, uposleni rade onako kako im gazda kaže. S tim što naši sveštenici nemaju platu, za razliku od grčkih, na primer - naveo je Injac.

INFLACIJA U CRKVI Pop tražio 800 dinara da sveti vodicu! Poskupele sve usluge sveštenika, vernici u čudu

Alo.rs/privatna arhiva

 

Prema njegovim rečima, sveštenici dobijaju manju nadoknadu u parohijama u kojima je vraćena crkvena imovina.

- I to je nešto sitno, u suštini žive od onog što im udele vernici. Naravno, ima i sveštenika koji su bezobrazni, lupe cifre od 100-200 evra za uslugu, kao da su programeri, a sve bi trebalo da počiva na dobrovoljnoj bazi i da parohijani daju koliko imaju. S tim što, za razliku od njih koji nisu u obavezi da plate, sveštenici moraju da činodejstvuju i obave to zbog čega su pozvani. S druge strane, ako narod ne daje novac, znači da njemu nije potrebna crkva ni pop, to je kristalno jasno - naveo je za Alo! Injac.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading
Jovo

07.12.2022 10:15

Treba uvesti da čovek dade koliko ima ljudi nemaju šta da jedu