U beogradskim vrtićima proglašene epidemije šarlaha i streptokoke
Foto: Alo.rs

Klinička slika je šarolika ali je povećan broj pregleda, u odnosu na prethodne tri godine u doba korone kada su virusne infekcije bile suprimirane, a sada su u punom jeku, rekla je načelnica Pedijatrije u Domu zdravlja Palilula, dr Aneta Jovanović.

Govoreći o simptomima koji treba da upozore, dr Jovanović ukazuje da ukoliko virusna infekcija počinje sa blagom prehladom, curenjem nosa, grebanjem u grlu, blago povišenom temperaturom - ne treba žuriti kod pedijatra, treba deci ispirati nos češće, davati što više tečnosti, paracetamol ili brufen u slučaju povišene temperature.

- Ako temperatura traje više od tri-četiri dana ili ukoliko dete ubrzano diše, škripi pri disanju, odbija tečnost i hranu, to je razlog da se dovede dete kod pedijatra - napomenula je doktorka Jovanović, za Blic.

- Na osnovu kliničke slike se može utvrditi da se radi o šarlahu. Izazivač je bakterija, sa upaljenim bolnim grlom i gutanjem, javlja se sa ospom koja počinje na licu, sitna zrnasta crvena ospa i javlja se malinast jezik i belilo oko usana - podvukla je dr Jovanović.

Leči se antibioticima, lako je lečenje, treba odmah dovesti dete kod pedijatra i primeniti terapiju - dodaje ona.

Govoreći o boginjama, Jovanovićeva apeluje na roditelje da decu dovode na redovni sistematski pregled, da se deca redovno vakcinišu, jer se radi o bolestima koje su zahvaljujući vakcini iskorenjene.

- Obuhvat treba da bude 95 odsto, obuhvat je ispod toga i kolektivni imunitet nije na zadovoljavajućem nivou, tako da vrlo lako može da se desi da izbije epidemija - navela je doktorka.

Jovanovićeva kaže da što se tiče kovida, u proteklih nekoliko nedelja beleže se retki slučajevi.

Ona je rekla da se imunitet može ojačati kavalitetnom ishranom, sa što više voća i povrća, češćim pranjem ruku, dezinfekcijom površina, provetravanjem i obezbeđivanjem kvalitetnog sna.

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading