UŽAS! Maloletnik koji je izmakao stolicu profesorki hitno primljen u bolnicu! Učenik hteo da se obesi?
Foto: Alo/printscreen

Otac učenika N. Ž. (17), koji je 9. novembra izmakao profesorki stolicu u Tehničkoj školi u Trsteniku, prijavio je da je njegov sin pokušao da izvrši samoubistvo. Sanitet Hitne pomoći je odmah došao u kuću N. Ž. u selo u okolini Trstenika, prevezli su ga u Opštu bolnicu u Kruševcu, oko sat vremena posle ponoći, potvrđeno je za Alo! u toj ustanovi.

Kako nam je nezvanično rečeno u bolnici, N. Ž. je bio u svesnom stanju, smešten je u šok-sobu Odeljenja intenzivne nege. Tokom jučerašnjeg dana, njegovo stanje je bilo stabilno, urađene su mu dopunske dijagnoze kako bi se ustanovio stepen povrede i odredio dalji postupak lečenja. Takođe nezvanično, u bolnici su rekli da se čeka nalaz psihijatra i da sve dalje informacije može da dobije samo porodica.

Inače, u toku jučerašnjeg dana na Fesjbuk stranici „Volim Trstenik“ pojavile su se informacije da je reč o „glumi za medije“ i da je u pitanju „još jedna gluma u režiji Vlade Pufa“.

Da podsetimo, 9. novembra, na šestom času N. Ž. je profesorki engleskog jezika Mariji Stevanović izmakao stolicu, nakon čega je ona pala na pod učionice. Dva učenika, M. M. (18) i I. K. (17)  su ceo incident snimili telefonom i snimak su podelili na društvenim mrežama.

UŽAS! Maloletnik koji je izmakao stolicu profesorki hitno primljen u bolnicu! Učenik hteo da se obesi?

Foto: Alo/printscreen

 

Ovaj događaj je zgrozio Srbiju, koja je uz prosvetare i resornog ministra tražila najstrože kazne za nasilnike, ali pre nego što se to desilo, I. K. se ispisao iz škole, a otac N. Ž. je doneo potvrdu od psihijatra da je njegov sin neuračunljiv. U međuvremenu, Nastavničko veće škole koje broji 80 profesora, jednoglasno je odlučilo da se N. Ž. i M. M. izbace iz škole, odluku je nakon nekoliko dana vaganja, potvrdio i direktor Milan Glidžić.

Više javno tužilaštvo u Kruševcu podnelo je prošle nedelje zahtev za pokretanje pripremnog postupka protiv N. Ž. i I. K. i zahtev za postupak, kako je precizirano u tužilaštvu, „ide u pravcu krivičnog dela zlostavljanje i mučenje, izvršenog u saizvršilaštvu“.

Protiv trećeg učesnika događaja M. M.(18), koji je kao i I. K. ceo incident u učionici snimao, postupak se pokreće pred Osnovnim javnim tužilaštvom u Trsteniku.

Profesorka Stevanović se pridružila tužbi koju je pokrenuo javni tužilac, i dalje je na bolovanju, a njen slučaj bio je povod za protest 1. decembra u kome je učestvovalo više hiljada prosvetara u 47 gradova u Srbiji. 

Tokom jučerašnjeg dana, telefon profesorke Marije Stevanović bio je isključen, a na društvenim mrežama mnogi su se upitali zašto se profesori ne oglase i ne stanu u zaštitu N. Ž. Jedan od odgovora bio je: „Možda zato što želimo da verujemo da je čovek dobro s obzirom na to da je stanje stabilno, što je ovde i trenutno, najvažnije. Zato što je ovo deo farse osloboditi „dete“, tj. čoveka krivice s obzirom na to da opcija tata/advokat/pretnja školi/slanje medijima nije prošla? Zato što su ljudi spremni na sve sem na snošenje posledica za učinjeno delo (stanje u porodici iz koje se izrodilo ovakvo ponašanje „deteta“ ), pokušaj samoubistva, kao model izbegavanja odgovornosti i/ili model rešavanja disfunkcionalnosti u porodici. Zato što škola nema apsolutno nikakve veze sa ovim. Zato što je ovde odavno trebalo da postoji sistem i da se deluje/reaguje u okviru sistema“.

 

Preteće poruke

Kako je za medije ispričao otac N. Ž. Vladan Živković, pokušaju samoubistva prethodlile su preteće poruke.

- Stigla mu poruka da će ga tužilac i još neki čovek goniti dokle god ga ne osude. Bacio je telefon i potrčao niz stepenice, potrčao sam za njim, ali ga nisam stigao. Došao je do kapije u dvorištu, okrenuo se i rekao: „Tata, ja ovaj pritisak ne mogu da izdržim. Više se nećemo videti“, i otrčao ka njivama, u mrak. Vratio sam se kući, razmišljao koga da zovem, kad sam čuo dečju dreku i vrisak iz njiva. Potrčao sam tamo i video sina. Odmah sam pozvao policiju i Hitnu pomoć, koji su, čini mi se, u sekund stigli. Policajac ga je spasao - ispričao je Živković.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading