DOM ZA CEO SVET "DIPOS" obeležio 60 godina poslovanja
Foto: privatna arhiva

Osnovano kao državno preduzeće za upravljanje i održavanje nepokretnosti u vlasništvu Republike Srbije, sa ciljem  da diplomatsko-konzularnim predstavništvima u Republici Srbiji i njihovom osoblju obezbedi udoban, komforan i bezbedan prostor za život i rad, „Dipos“ je istrajno radio na osnaživanju bilateralnih odnosa države Srbije i time doprineo izgradnji čvrstog partnerstva sa gotovo čitavom diplomatskom zajednicom u Beogradu.

„Izuzetno mi je zadovoljstvo što prisustvujem večeras obeležavanju 60 godina postojanja s jedne strane urbanog naselja u Beogradu, a s druge strane državnog preduzeća koje deli deo istorije naše države. Dipos je nastao zajedno sa čuvenom konferencijom Pokreta nesvrstanih zemalja održanoj u Beogradu. Te prve male kućice koje su sagrađene u to vreme, ne bi li diplomate koje su pripremale tu veliku konferenciju iz celog sveta imale gde da borave, sada čine jedno divno naselje. Dipos je firma koja brine o velikom broju reprezentativnih objekata u Beogradu. Možemo samo da poželimo sve najbolje i direktoru i zaposlenima i da nastave da čuvaju i deo kulturnog nasleđa naše države“, kazala je potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka kulture Maja Gojković.

Foto: privatna arhiva

 

Obraćajući se prisutnima, direktor „Dipos“-a Đoko Krivokapić, istako je da je „Dipos“ ponosan na svoju 60 godina dugu istoriju poslovanja, tradiciju i izgrađenu reputaciju profitabilnog državnog preduzeća koje ne koristi sredstva iz budžeta Republike Srbije, već se finansira isključivo iz sopstvenih prihoda, delujući na slobodnom tržištu, a ostvarenu poslovnu dobit, na kraju svake godine uplaćuje u budžet.

„Republika Srbija nam je poverila na upravljanje i održavanje portfolio sa preko 300 nekretnina na najlepšim lokacijama u Beogradu, koje se već decenijama koriste za potrebe smeštaja diplomatske i međunarodne poslovne zajednice. Ključ uspeha ovog preduzeća,  ono što ga u potpunosti izdvaja od konkurencije i dodatno čini jedinstvenim jeste set usluga koje pruža, čime se značajno doprinosi kvalitetu života i rada zakupaca poverenih nepokretosti , zatim jedinstven fond nekretnina kojim raspolaže, kao i činjenica da je „Dipos“ ugostio na stotine diplomatskih predstavnika iz čitavog sveta, akreditovanih u Republici Srbiji“, rekao je Krivokapić. On je naveo da je „Dipos“ primenjujući u svom radu savremene trendove u poslovanju ostvario procenat izdatih nepokretnosti od 97%, naplatu potraživanja od 92 %, a da kroz investicije u održavanje stotine državnih nekretnina, višestruko uvećava njihovu vrednost. Krivokapić je posebnu zahvalnost uputio osnivaču preduzeća Vladi Republike Srbije, kao i svima koji su doprineli da Dipos izraste u kredibilnog partnera i uspešno državno preduzeće.

Tokom svečanosti uručene su specijalne zahvalnice predstavnicima ambasada Sjedinjenih Meksičkih Država, Kraljevine Danske i Sjedinjenih Američkih Država, sa kojima je Društvo ostvarilo najdužu i neprekidnu poslovnu saradnju u proteklih 60 godina.

„Razumevanje i poštovanje specifičnih potreba jedne Ambasada je od suštinskog značaja kako bismo imali funkcionalno i kvalitetno predstavništvo koje prikazuje pravi imidž Meksika u Srbiji. „Dipos“  ima volju i razumevanje da sprovodi administrativne procese koju su svojstveni samo diplomatskim predstavništima. Konačno, a podjednako važna je i usluga klijentima, koju ambasada dobija od „Dipos“-a prilikom održavanja i adaptacije prostora, uvek blagovremeno i sa najboljom završnom obradom, kao i u najboljim mogućim rokovima.

Ukratko, za Ambasadu Meksika, saradnja sa kompanijom „Dipos“ je od suštinskog značaja za ispunjavanje naših diplomatskih funkcija u Srbiji, na čemu smo im veoma zahvalni.”, izjavio je Ambasador Sjedinjenih Meksičkih Država u Republici Srbiji, Nj.E. Karlos Isauro Feliks Korona.

Pored diplomatskog kora i poslovne zajednice među zvanicama bili su i ministar unutrašnje i spoljne trgovine Tomislav Momirović, ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić, Aleksandar Vulin, dugogodišnji predsednik Mešovite komisije Diposa Veljko Odalović, predsednik Olimpijskog komiteta Srbije Božidar Maljković, advokat Zdenko Tomanović i mnogi drugi.

Društvo za iznajmljivanje nekretnina „Dipos“ osnovano je 1962. godine, nakon potpisivanja Bečke konvencije o diplomatskim odnosima, što je označilo početak zlatnog doba diplomatije. Danas je jedna od 0,4% poslovno najstabilnijih kompanija u Srbiji i višestruko je nagrađivana Sertifikatom bonitetne izvrsnosti. Upravlja sa preko 300 nekretnina u vlasništvu Republike Srbije, namenjenih potrebama smeštaja diplomatske i međunarodne poslovne zajednice, a mnoge od njih su pod zaštitom države kao kulturno istorijski spomenici glavnog grada, dok je Diplomatska Kolonija na Dedinju prvobitno izgrađena za potrebe smeštaja i boravak učesnika Prvog samita Pokreta nesvrstanih, održanog u Beogradu 1961. godine, danas dom brojnim predstavnicima i predstavništvima diplomatske i poslovne zajednice u Srbiji.

Komentari (0)

Loading