KRIVE PICE I PALAČINKE? Srpska deca se pretvaraju u male Amerikance: Sve više dolaze sa ovim bolestima!
Foto: Pexels

"Pre svega višak kilograma je zdravstveni problem i nismo dovoljno edukovani, što se vidi po mlađoj generaciji. Dolaze sa 15, 16, 18 godina sa kardiovaskularnim problemima, hipertenzijom, insulinskom rezistencijom , što su bolesti koje su bile rezervisane za starije ljude, a sada od njih oboljevaju mladi", rekla je Mirković Tanjugu.

Dodala je da je bitno šta se od hrane konzumira i da su fast i džank fud i teška hrana bez mnogo povrća svakako loš izbor.

"Ne treba jesi stvari koje su prekuvane, prezačinjene, teške. Možemo da jedemo orahe, lešnike , bademe, urme, a to sve može da se jede i na postu i to je najbolji detoks za organizam", objašnjava nutricionistkinja.

Govoreći o doručku koji je dugo smatran najvažnijim obrokom u danu, kaže da je on važan za decu u razvoju i za žensku populaciju do 21 godine, odnoso za mušsku do 28.

"Posle tih godina jedite kada ste gladni, jer imamo sasvim dovoljno rezervi u jetri i ne treba jesti pre 10, 11 sati", navodi Mirković.

Objašnjavajući šta znači kalorijski deficit, ona navodi da je bitno da se meri na kraju dana, ali i na kraju svake nedelje.

"Za odraslu žensku osobu 2.500 kalorija je mnogo, 1.200 do 1.300 kalorija je za žene dovoljno da se unese uz sve nutritijente, dok je za muškarce optimalan broj kalorija u toku dana 1.500 do 1.700", ističe Mirković.

Objašnjava i da je potrebno da unesmo 3.500 kalorija da bi dobili jedan kilogram, ali da je neophodno da potrošimo duplo, odnosno 7.000 kalorija da bi ga izgubili.

Govoreći o sve popularnijem detoksu kao načinu gubljenja suvišnih kilograma, Mirković je istakla da detoks znači da unesemo sve nutritijente u maloj količini i hranu koja ne opterećuje i koja bi trebalo uglavnom da bude u nekoj tečnijoj varijanati.

"Dovoljno nutritijenata znači da moraju da se unose vitamini i minerali i najbolji način skidanja viška kilograma je prirodan način koji našem organizmu najviše odgovara", rekla je Mirković.

Međutim, ona navodi da je kod saveta za mršavljene važan individualni prilazak u ishrani.

"Važno je da se ishrana prilagodi zdravstvenom stanju, načinu i stilu života i nutritivnim navikama. Potrebno je da nutricionista bude edukovan i stručan u tom smislu i da razume kako da priđe pacijentu, jer svi oni znaju da imaju problem, ali se o tome ne priča. Poremećaj u ishrani je nešto što može da uništi organizam", ističe Mirković.

Upitana da li je autofagija korisna, Mirković ističe da jeste, ali upozorava da bi ovu vrstu ishrane trebalo da izbegavaju bolesni ljudi, deca i majke dojilje.

"Ako uzmemo u obzir post, na sličan način se hrane monasi, može da se jede i tri puta dnevno u okviru osam sati?, kaže ona.

Međutim, kako navodi, zabluda je da može bilo šta da se jede u tih osam sati.

"Možemo da jedemo hranu koja je nama namenjena i dovoljno je jedan do dva odbroka dnevno odrasloj zdravoj osobi, samo je bitno šta taj obrok sadrži", rekla ke ona.

Savetuje da se i u vreme posta, koji je počeo, ali kod autofagije, unosu namirnice kao što su orah, lešnik, badem, urme, suve šljive, suve kajsije...

"Urma ima nutritivno dejstvo takvo da menja losos, treba je jesti u umerenim količinama. Važno je da jedemo ono što je zdravo, da ne jedemo iz pekare i šećere kada postimo", navodi.

Mirković dodaje da nespavanje i stres utiču na višak kilograma i dodaje da je veoma važno da kada se kilograni skinu nauči kako da se održavaju.

"Najvažnija je rutina u ishrani. Ako je opterećenje kako da skinemo kilograme, onda nema ništa od mršavljenja", objašnava nutricionistkinja.

Pošto je vreme slava, savetuje da je potrebno biti umereni kao gost i kao domaćin.

"Domaćini treba da se malo obuzdaju da ne teraju da se jede sve,a kao gosti da naučimo da odbijemo. Treba uzeti tanjir, staviti ono što želimo da jedemo i ne dosipati, to je osnovna formula , jer ono što dodamo to nam povećava kilograme", ističe Mirković.

Onima koji imaju probleme sa varenjem, posle slavske trpeze, savetuje da uzmu preparate koji sadrže enzime, ali ističe da ono što se u Srbiji smatra prirodnim lekom,a to je soda bikarbona nije dobro da se uzima po uvraženom mišljenju.

Savetuje da je organizam najbolje očistiti tako što će se par dana uzastopno piti čajevi.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading