ĐAKE UČIM DA BUDU PATRIOTE Direktor koji je skratio časove zbog Mundijala, poznati sudija i TV lice Dragan Nedić za Alo!
Alo.rs/privatna arhiva

Poznati sudijski analitičar i direktor Druge Ekonomske škole Dejan Nedić, koji je prema utakmicama na Svetskom prvenstvu u fudbalu prilagodio trajanje časova za Alo! je objasnio da je na ovaj način u deci budi patriotizam, ali i pokazuje da mu je do njih stalo.

Zbog ovog poteza cela nacija ga kuje u zvezde. Roditelji, deca, kolege nastavnici oduševljeni su. On ne smatra da je to neki specijalan gest, pa je za Alo! ispričao da je to sasvim normalna stvar.

- Ja ispadoh neka zvezda, a to je logično. Nikada nisam skratio nastavu zbog drugih zahteva ali zbog sporta ću uvek da skratim. Mi smo sportska nacija. Zar treba dete da dobije neopravdani jer želi da gleda Srbija - Brazil? To su deca tražila, ja skratio i to je to. Skraćujemo i kada se igra derbi zbog bezbednosti, jer mi smo blizu stadiona, a ovo smo skratili zbog patriotizma, pa hvala bogu da ćemo da skratimo - rekao je on.

Iako su i danas časovi skraćeni, razlog nije utakmica Srbija - Kamerun, već nastavničko veće, mada, dobro je došlo onima koji prate Mundijal.

- To je dva u jedan. Napraviš tako da se preko dana dobro i vredno radi, a onda se posle škole gleda fudbal, drugi sportovi, trenira se, bave se različitim aktivnostima zdravim, pravim - izričit je ovaj strog i pravedan direktor, nekadašnji profesor statistike, i dodaje da će, ako „orlovi“ pobede Kamerun, biti zajedničko veselje u školi.

Učenici su prezadovoljni, a iako je željeni rezultat izostao, ostaće i dalje srcem uz reprezentaciju.

- Inače ih učim da budu složni, da budu patriote, da navijaju. Mi smo i škola koja je dobra u sportu, a čak i kada se takmičimo ili idemo na ekskurzije, gledamo da to budu neke za nas važne lokacije. Sada smo bili na Krfu i Vidu, putevima naših predaka, zatim u Solunu na Zejtinliku... sve je lepo isplanirano - kaže Nedić, i dodaje da je to za đake pedagoški podsticaj.

- Mi smo obrazovna i vaspitna ustanova. Đaci znaju i cene to što su vannastavne aktivnosti značajne. Imamo izuzetan kulturni i umetnički program, na primer kada obeležavamo razne jubileje, pridružuju nam se i bivši učenici. Škola mora da bude život, kao porodica, kao kuća - zaključio je ovaj direktor koji ističe da je ponosan na svoju decu!

I elektrotehničari navijaju

Pored Druge ekonomske, časove je zbog Mundijala skratila i Elektrotehnička škola „Nikola Tesla“ u Beogradu. Kako su nam rekli nastavnici ove škole, učenici se raduju, jer oni, koji su širom Srbije poznati kao izuzetni đaci, takmičari i osvajači medalja iz matematike, fizike, računarskih predmeta, jednako su srčani i kada je u pitanju sport.

- Mi možemo da se pohvalimo da su nam deca izuzetna, koliko su dobri u školi, toliko su dobri i u sportu, pa i u navijanju. Zato im je direktor izašao u susret i dao im neku vrstu poklona za sav trud. Onda su se uz odlikaše malo provukli i oni drugi, ali nema veze, svi su oni dobri - rekla je jedna nastavnica koja je želela da ostane anonimna, „da se đaci ne uobraze kada čuju da ih je hvalila“.

Pevali himnu na Zejtinliku

Kada biraju destinaciju za ekskurzije, u Nedićevoj školi uvek se trude da mesto i tema budu patriotski, da doprinose kulturi.

- Na Zejtinliku smo ove godine imali čitav program, pevali smo himnu i srpske pesme. Neće biti od onih koji kada se čuje himna samo otvaraju usta, već znaju sve reči. Maturanti su bili vrlo zadovoljni i presrećni. Više od 70 odsto njih nije ranije bilo tu, tako da smo mi napravili pravi kulturni program koji ih je obogatio u svakom smislu. „Plava grobnica“ se čitala i bilo je zaista emotivno, kao i uvek.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading