LEČENJE INFEKCIJA BIĆE SVE TEŽE Trošimo previše antibiotika!
Foto: Alo.rs

Neadekvatna upotreba antibiotika i ostalih antimikrobnih lekova zbog koje dolazi do rezistentnosti bakterija na te medikamente postaje globalni zdravstveni problem, i građane je potrebno edukovati i upozoriti na važnost njihove pravilne upotrebe, jer ako se ne preduzmu konkretne mere, očekuje se da će zbog ovaj problem 2050. dovesti u rizik 10 miliona života godišnje širom sveta.

- Trošimo previše antibiotika u indikacijama u kojima oni uopšte nisu potrebni, čime se zloupotrebljava njihova prednost. Na taj način stvaramo rezistentne superbakterije koje je sve teže lečiti - rekla je na skupu „Sprečimo antimikrobnu rezistenciju zajedno“ Ivana Ćirković iz Instituta za mikrobiologiju i imunologiju beogradskog Medicinskog fakulteta.

Srbija aktivno prati upotrebu antibiotika od 2010. godine, a maksimum u potrošnji dostigli smo 2015. godine. Tada je Ministarstvo zdravlja pokrenulo kampanju da se osvesti javnost o značaju antibiotika i zahvaljujući tome smanjena je potrošnja za dvadesetak procenata, ali je tokom pandemije opet zabeležen porast.

Ni u svetu ni kod nas sada situacija nije sjajna, ali ohrabrujuće vesti su da kada isključimo određene antibiotike iz primene, omogućavamo bakterijama da povrate osetljivost na lek.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading