LEDENA ZIMA STIŽE U DECEMBRU Sneg će pasti vrlo brzo, a evo kad će se živa u termometru spustiti ispod nule
Youtube Printscreen

Pred nama su tipični kasno, jesenji dani. U petak malo više sunca u odnosu na nekoliko proteklih dana. Vetar će biti uglavnom slab, severozapadni, dok će se dnevni maksimum kretati od +4 do +11 stepeni Celzijusa, stoji u prognozi Marka Čubrila.

- Za vikend će ka nama strujati manja količina hladnog vazduha sa severa dok će se malo osetiti i uticaj ciklona nad Sicilijom. Opet će biti pretežno oblačn i često tmurno ali uglavnom suvo vreme. Povremenih padavina bi od subote uveče do nedelje posle podne moglo biti nad središnjim, južnim i jugoistočnim delovima BiH, većim delom Crne Gore, jugom, jugoistokom i jugozapadom Srbije. Preko 700 metara nadmorske visine biće uslova za susnežicu i sneg. Nad ostalim predlelima uglavnom suvo i prohladno. Dnevni maksimum u manjem padu i trebao bi se kretati od +3 do +8 stepeni Celzijusa, što je malo ispod proseka za kraj novembra - piše meteorolog.

Tokom većeg dela sledeće nedelje ka nama će sa severoistoka strujati suv i prohladan vazduh, dok će se još jedan slab ciklona formirati nad Jonskim morem i njegov uticaj će se ograničiti na krajnji jug regoona, stoji u prognozi.

- Tih dana modeli simuliraju postepeno jačanje prostranog anticiklona koja bi obuhvatao veći deo zapadne Rusije, zemlje Baltika, Skandianviju i Veliku Britaniju. Međutim za sada količina hladnog vazduha koja će se spuštati po istočno periferiji tog anticiklona neće biti dovoljna da uslovi jače zahlađenje i držaće temperature oko proseka, dok bi oko 02.12. na kratko mogli biti i malo toplije od proseka - navodi Čubrilo.

Oko 5. decembra postoji najava izmeštanja jezgra anticiklona više ka Skandinaviji i Velikoj Britaniji pri čemu bi se ka nama otvorio veći prostor za upad hladnije vazduše mase sa severoistoka te je moguće i konkretnije zahlađenje.

Kako kaže, posle tog datuma ansamble članovi oba modela daju mugoćnost pojave snega i u nizijama regiona.

- Videćemo kako će se sinoptika tačno odvijati ka se taj datum pribiži. Duguročni ECMWF (EPS) sve do 17. decembra ima signal za temperature ispod proseka nad našim delom Evrope. Problem za održavanje ove hladne sinoptike moglo bi biti prognozirano jačanje zapadnih vetrova posle 10.12.

Narednih dana prava, kasna, jesen uz dosta oblaka i relativno niske maksimume - piše Čubrilo.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading