"SVE ŠTO SMO STICALI POPLAVA JE ODNELA" Poplavni talas trajaće još danas, najgore u Prijepolju gde preti nabujali Lim
Alo

Vanredna situacija zbog opasnosti od poplava uvedena je u Novom Pazaru, Tutinu i Prijepolju. Zbog obilnih kiša, izlile su se reke na području Raške, Novog Pazara, Tutina, Prijepolja, na Kosovu i Metohiji.

Na sajtu Grada Novog Pazara juče je objavljeno da je u poslednja 24 sata palo više od 100 litara kiše po metru kvadratnom u tom gradu. Osnovne i srednje škole na teritoriji grada Novog Pazara juče nisu radile.

Direktor JVP „Srbijavode“ Goran Puzović izjavio je da je u Novom Pazaru i Tutinu, gde je usled obilnih padavina došlo do izlivanja reka, situacija pod kontrolom, da poplavni talas traje još danas i da su se reke vratile u svoja korita. Puzović kaže da je trenutno najteža situacija na reci Lim u Prijepolju, gde se sprovode određene mere.

Tri stepena odbrane

Puzović je podsetio da postoje tri stepena odbrane od poplava, od kojih je prvi redovna odbrana, to jest odbrana kada kreće poplavni talas, kada postoji naznaka od RHMZ-a da će doći do porasta padavina, te dodao da se tada osam sati u toku dana obilaze sve odbrambene linije.

Alo

 

- Kada voda poraste, kada dođe do ugrožavanja i kada se određeni kriterijumi ispune, proglašava se vanredna odbrana od poplava i tada su ljudi 24 sata na terenu i sprovode sve mere koje su neophodne da se zaštite imovina i životi naših građana - pojasnio je Puzović.

- U toku noći smo postavili zaštitni sistem, a trenutno se u jednom naselju koje je ugroženo ređaju džakovi za odbranu od poplava - rekao je Puzović.

Alo

 

Petočlana porodica Gojak, koja živi na obali reke Lim u naselju Zalug u Prijepolju, nalet vodene bujice u noći između nedelje i ponedeljka nije smela da čeka u kući, pa su morali da napuste svoj dom. To se pokazalo kao spasonosna odluka, jer je voda poplavila njihove dve porodične kuće i pomoćne objekte.

Preti i Ibar!

U Raški je Vojska Srbije s pripadnicima Sektora za vanredne situacije postavljala peščane bedeme na obali Ibra u centru Raške. Nivo Ibra u toj opštini porastao je od ponoći za 66 centimetara, a vodostaj je i dalje u porastu. Ugrožen je veliki broj kuća, a jedna starija žena je evakuisana.

Usled obilnih padavina koje su pogodile Čačak, došlo je do podizanja nivoa reka na teritoriji grada, a na slivu Zapadne Morave proglašena je vanredna odbrana od poplava.

Ibar raste i kod Kraljeva, ali zasad je situacija pod kontrolom. Nije bilo većeg izlivanja, nijedna kuća još nije ugrožena, a nadležni prate situaciju.

Na severu KiM je u pojedinim delovima došlo do izlivanje reke Ibar, zbog čega su poplavljeni brojni pomoćni objekti i voda se približava kućama, a slična situacija je i u pojedinim opštinama južno od Ibra. Regionalno vodovodno preduzeće „Mitrovica“ upozorilo je građane da ne konzumiraju vodu sa česme zbog mogućeg zagađenja nastalog zbog obilnih padavina, prenosi Ekonomija onlajn.

- Iza nas je besana noć, oka nismo sklopili. Videli smo kako Lim sve više nadolazi, morali smo da pobegnemo na sigurno. Uspeli smo da sačuvamo naše živote, i psa. Sve ostalo što smo godinama sticali ostalo je pod vodom. Bujica je stvorila dve matice, neverovatno brzo je tekla i nije moglo ništa da se spase - rekao je za RINA Sead Gojak, i dodao da je pričinjena ogromna materijalna šteta, ali je najvažnije da su svi iz ove stihije izvukli žive glave. Nakon burne noći, do još jedne dramatične situacije došlo je sledećeg jutra.

- Moj stric koji ima 77 godina ostao je zaglavljen sa traktorom u nabujaloj reci. Voda je dostizala visinu od dva metra. Na licu mesta brzo su se našli spasioci koji su ga izvukli čamcima iz vode i poslat je u Hitnu pomoć, nadam se da je dobro. Materijalni gubici će se nekako nadoknaditi, bitno je da nema ljudskih žrtava - izjavio je Sead.

Izlila se reka u ivanjičkom selu Brusnik

Kiša koja pada na prostoru opštine Ivanjica gotovo tri dana dovela je do porasta nivoa vodostaja na rečnim tokovima u ovoj opštini, ali i do izlivanja reke u ivanjičkom selu Brusnik, koje je i krajem avgusta pretrpelo materijalnu štetu na putnoj infrastrukturi prilikom izlivanja istog vodotoka.

Alo

 

Predsednik opštine Ivanjica, Momčilo Mitrović rekao je da je Munjin potok ponovo napravio velike probleme, jer je sav otpad od seče šuma pokupio pred sobom. Zbog toga su se zapušili propusti i potok se izlio na glavni put u centru Brusnika, rekao je Mitrović.

- Put je i dalje sužen, ali ukoliko kiša nastavi da pada ovim tempom, očekujemo da ćemo imati još bujičnih poplava. Postali smo jedno od najrizičnijih područja na teritoriji Srbije po elementarnim nepogodama - napomenuo je Mitrović za Tanjug.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading
Петар

22.11.2022 09:25

Наши стари никада нису правили кућу на самој обали реке или потока који може да их поплави него много више изнад линије највећег плавног водостаја. Али данас су сви паметни а после се чуде како је река толико надошла.