STIŽU POZIVI IZ CELOG SVETA Pogledajte fudbalski muzej ,,Uče” iz Đurine varoši (FOTO)
Foto: Mirolava Obadić

U 25 godina dugoj karijeri golmana, Goran Savin je najviše vremena između stativa proveo u crnjanskoj ,,Budućnosti”. Ovaj neobični učitelj karijeru golmana prekinuo je 2012. nakon povrede Ahilove tetive. Ipak, tu nije bio kraj njegovoj velikoj strasti. Svoju svetski vrednu kolekciju nastavio je da sakuplja i vremenom ju je proširio na neverovatne brojke, a dobar deo toga izložio je u kikindskom Narodnom muzeju pod nazivom ,,Zbirka u šesnaestercu”, povodom nastupajućeg Svetskog prvenstva u fudbalu - Katar 2022. Na izložbi je predstavljena jedinstvena kolekcija od preko 200 pari golmanskih rukavica, oko 150 dresova, 20.000 sličica, 2.000 ulaznica, 63 zastavice i 10.000 isečaka iz novina u preko 20 svezaka.

-Prvo sam počeo da sakupljam sličice igrača i fotografije golmana. Sličice sakupljam od 1986. i Svetskog prvenstva u Meksiku. Posedujem 110 fudbalskih albuma i 30.000 samolepljivih sličica fudbalera raznih svetskih liga i reprezentacija. Imam albume engleske, italijanske lige, Barselone, Crvene zvezde, nemačke reprezentacije, španske. Stižu mi pozivi iz celog sveta za razmenu, kao i da prodam moju kolekciju, ali se od nje nikada neću odvojiti-kategoričan je ovaj kolekcionar.

Njegovo neverovatno fudbalsko bogatstvo čuva od zaborava neka davna vremena najvažnije sporedne stvari na svetu, a vrednost kolekcije ne može ni sam da proceni.

STIŽU POZIVI IZ CELOG SVETA Pogledajte fudbalski muzej ,,Uče” iz Đurine varoši (FOTO)

Foto: Miroslava Obadić

 

-Trenutno imam 200 golmanskih rukavica, podelio sam 50 pari prethodnih godina, a počeo sam da ih sakupljam pre 22 godine. Cilj mi je da ih imam hiljadu. Rukavice su mi poslali nekadašnji golman Kelna Sebastian Selke, čuvar mreže reprezentacije Linhteštajna Petar Jelhe, Oliver Klaus, Henrik Valenštajn, Vladan Kujović kad je branio za Briž, Milan Lukač iz Turske, golmani FC Areme iz Indonezije, dobijao sam ih iz Londona, Španije, Danske, Francuske. Veće zbirke u Evropi ima pedesetak kolekcionara-priča Savin.

U Učinom pravom fudbalskom muzeju mogu se videti i dresovi koje je počeo da sakuplja od 1994. godine. Od ukupno 220, golmanskih je 100, a svaki od njih ima svoju priču i zanimljivost. Ko ih je nosio i kako su stigli u ruke ovog pasioniranog kolekcionara, priča je, kaže za film.

-Dobio sam dresove od golmana Vest Hema, Badea iz Kelna, Čeha, Nojera, Kasiljasa, Van der Sara, Bufona. Svi su mi dragi, a posebno dres reprezentativnog igrača Ugande. Doneo mi ga je Željko Radin iz Srpske Crnje. Radi u plavim šlemovima u Ugandi I tražio ga je tamo za mene, kao i jedan par rukavica iz Iraka, sa njihovom zastavom ušivenom na njima-priča Uča sa velikim žarom o svojoj kolekciji u kojoj su mesto našle i fotografije golmana. Danas ih ima čak 160.000.

STIŽU POZIVI IZ CELOG SVETA Pogledajte fudbalski muzej ,,Uče” iz Đurine varoši (FOTO)

Foto: Miroslava Obadić

 

–Isecao sam ih iz novina, skidao sa internet I potom sve kopirao. Po tome sam jedinstven u svetu. Ulaznice sam počeo da skupljam pre četiri godine i već ih imam 2.000 komada, iz celog sveta i mnogih liga. Razmenjujem ih sa kolekcionarima širom planete i to ide dobro i brzo. Najzanimljivije razmene su iz Nemačke, Rumunije, Poljske, Brazila, Kostarike, Italije, Čilea. Širom sveta poslao sam kolekcionarima ulaznice banatskih klubova-priča ovaj zaljubljenik u fudbal.

Goran Savin ostvario se na dva životna polja. Hteo je da bude učitelj i golman i ta želja mu se ostvarila. Dok su drugi voleli da postižu golove, on je, kaže, želeo da brani. Danas ističe da škola i lopta i te kako mogu zajedno, te da je on pravi primer za to.

-Za mene je fudbal uvek bio i ostao igra, najlepša strast i uživanje-kaže Uča iz Đurine varoši.

,,Škola golmana i fudbala” za osnovce

Ljubav prema fudbalskoj mreži Goran prenosi u ,,Školi golmana i fudbala”, koju pohađaju i devojčice, već 10 godina.

- Deca redovno treniraju, među njima je i desetak devojčica Deci bih poručio da se obavezno bave sportom, jer je to veoma važno- dodaje Savin.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading