OTAC NASILNIKA IZBEGAVA POZIVE DIREKTORA ŠKOLE! Slučaj đačkog nasilja nad profesorkom u Trsteniku zgrozio javnost, učenik već pravio probleme
Alo/Printscreen/Privatna arhiva

Slučaj strašnog učeničkog nasilja u Trsteniku zgrozio je javnost u Srbiji, a raspleta ove užasne situacije još nema. Iako se sramni napad trojice učenika na nastavnicu engleskog jezika M. S. (44) u Tehničkoj školi u Trsteniku dogodio još 9. novembra, javnost je tek pre dva dana upoznata s njim.

Naime, snimak koji su napravili i objavili dvojica učenika pokazuje kako treći đak izmiče stolicu profesorki i ona tada pada na zemlju. Prethodno se čuje smeh i galama, njeni pokušaji da im ukaže na dobro ponašanje u učionici, a kikotanje se nastavlja i kada nastavnica pada na pod. Nakon što je video-snimak završio na društvenim mrežama, a javnost se uzbudila zbog užasavajuće scene, pokrenulo se pitanje šta se dešava s malim nasilnicima.

Kako Alo! saznaje, dvojica dečaka koji su snimali i objavili video sada se kaju, dok je treći, glavni napadač koji je izmakao stolicu, već poznat u gradu po ranijem problematičnom ponašanju.

- Za nekoliko meseci postaje punoletan i lako može da se desi da ga sud u Kruševcu i krivično goni. Reč je o detetu koje dolazi iz višečlane porodice i ima jednog roditelja. Protiv njega su i prethodnih godina naši sugrađani podnosili prijave nadležnima. Mali je pravi đavo i ne bi me začudilo da završi u zatvoru - rekao je za Alo! dobro obavešteni izvor.

Otac dečaka, kako saznajemo, nije se pojavio u školi, iako je pozvan na hitan sastanak. Direktor Tehničke škole Milan Glidžić kaže za Alo! da dečak nasilnik potiče iz porodice s jednim roditeljem.

OTAC NASILNIKA IZBEGAVA POZIVE DIREKTORA ŠKOLE! Slučaj đačkog nasilja nad profesorkom u Trsteniku zgrozio javnost, učenik već pravio probleme

Alo/Printscreen/

 

- Nema majku, a otac se nije odazvao pozivu. Poslaćemo još jedan i ukoliko se ne pojavi, po zakonu smo dužni da 15 dana na oglasnoj tabli držimo obaveštenje, a tek potom možemo da preduzmemo konkretnije mere - kaže direktor, koji ne zna da li učenika koji je napao nastavnicu ima u evidenciji Centra za socijalni rad.

- U školi je bio dobar. Jedino je umeo da zakasni na pismeni zadatak, zbog čega je prošle godine imao četvorku iz vladanja - rekao je za Alo! Glidžić, i otkrio da su se juče izjasnila dva učenika koja su snimala i delila sramotni video.

- Pokajali su se, žao im je, ne znaju šta im je bilo. Sledi sastanak nastavničkog veća na kome ćemo razmotriti kazne. Ukoliko dobiju dvojke iz vladanja, direktor izriče meru ukora, za jedinicu sledi ukor nastavničkog veća. Najstroža kazna je ispis iz škole - kaže direktor, i dodaje da je napadnuta profesorka u šoku i da je isključila mobilni telefon.

OTAC NASILNIKA IZBEGAVA POZIVE DIREKTORA ŠKOLE! Slučaj đačkog nasilja nad profesorkom u Trsteniku zgrozio javnost, učenik već pravio probleme

Alo/Printscreen/

 

- Reč je o divnom pedagogu, nastavnici poznatoj po tome da nikad nije davala jedinice. Srećom, nema telesnih povreda, ali je veoma uznemirena. U ovoj školi sam 26 godina i ovakvo nešto se nikad pre nije dogodilo - rekao je direktor Glidžić.

Protiv glavnog krivca i još dva učenika pokrenut je vaspitno-disciplinski postupak, slučaj je odmah prijavljen Centru za socijalni rad u Trsteniku i Višem javnom tužilaštvu u Kruševcu. Profesorka nema težih fizičkih povreda, ali je i dalje u šoku i depresiji zbog svega što se desilo.

U školi je juče bila inspekcija, ispred škole novinarske ekipe. Prosvetni radnici širom Srbije osudili su vinovnike, pozvali da se oni najstrože kazne i pod hitno nešto preduzme ne bi li se sprečili slični incidenti.

Profesorka: Teško mi je, u školu ne mogu

- Postupak je pokrenut, ja sam na bolovanju. U školu trenutno ne mogu da idem. Držim se zasad, ima dana kada sam dobro, ima dana kada mi je teže, velika podrška kolega iz škola mi mnogo znači - rekla je M. S. (44).

Sledi rad s porodicom

Iz Centra za socijalni rad kome se profesorka obratila iste noći kad se dogodio incident rekli su za Alo! da su već preduzeli konkretne korake.

 - Centar za socijalni rad se odmah i u koordinaciji s ovom školom, s kojom ima izuzetnu saradnju, uključio u izradu plana rada. Slede konkretan i usmeren rad s porodicom i maloletnikom, koji je umnogome uslovljen participacijom ustanova, roditelja, ali i samog deteta - rekao je za Alo! Vladimir Antić, v. d. direktora Centra za socijalni rad.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading
Lala

18.11.2022 09:03

Na silu samo silom. Ne razume ološ lepu reč. Ima li ta nastavnica muža,brata....da sačeka klipana.