DOLAZI DRASTIČNO POGORŠANJE VREMENA Kada će zaista pasti sneg u Srbiji? Detaljna prognoza otkriva sve
Printskrin

Oko 22. novembra sledi još jedno pogoršanje uz padavine nakon čega bi usledio period mirnijeg vemena uz temperature oko proseka. Do kraja meseca bez konkretnog snega u nizijama, stoji u najnovijoj vremenskoj prognozi Marka Čubrila, domaćeg meteorologa.

- Danas će uslediti kratkotrajan prestanak padavian uz niže temperature i umeren, severozapadni vetar. Već u petak ka nama stiže novo naoblačenje koje ujutro zahvata zapad regiona donoseći kišu, koja povremeno može biti i jaka. Do kraja dana paadvine se očekuju nad celim regionom. Vetar prvo južni i jugoistočni,a posle podne i uveče jak severozapadni - piše Čubrilo.

Dnevni maksimumi danas i sutra od +6 do +15 stepeni Celzijusa. Za vikend po uticajem sekundarnog ciklona nad Jadranom pretežno oblačno, vetrovito i hladnije uz padvaine. Najviše padavina od subote posle poden do nedelje ujutro. Najnoviji proračuni pokazuju da bi nad najvećim delom regiona temperatura bila suviše visoka (kako pri tlu tako i u višim slojevima atmosfere) za pojavu snega u nizijama i samo bi krajnji severozapad Hrvatske, uz granicu sa Slovenijom i Austrijom mogao imati kratkotrajan snežni pokrivač i u nizijama, stoji u prognozi.

- Planinski deo Hrvatske, zapadne i središnje BiH bi dobio i prvi malo konkretniji snežni pokrivač ove jeseni, dok bi istočnije snega bilo samo na višim planinama jer bi taj deo regiona ima suviše visoke temperature u višim slojevima atmosfere zbog južnog, visinskog stujanja - kaže meteorolog.

Što se tiće temperatura, u subotu bi se one kretale od +4 na krajnjem severozapadu Hrvatske do oko +12 na jugoistoku Srbije, a u nedelju uglavnom do +2 do +8 stepeni Celzijusa. U nedelju pre podne prvo na severozapadu, a do uveče na na jugoistoku regiona prestanak padavina u delimično rezvedravanje. Oba dana će biti vetrovito, a pravac vetra će zavisiti od mesta gre se nalazite, najavljuje Čubrilo.

- U ponedeljak jutro hladno, uz pojavu slabog mraza ponegde i u nizijama, dok će tokom dana biti promenljivo oblačno, prohladno i uglavnom suvo. Dnevni maksimum do +5 do +11 stepeni Celzijusa - najavljuje meteorolog.

U utorak pod uticajem još jednog ciklona pogoršanje uz padavine i jak vetar. Duž Jadrana biće olujne bure i juga, a na kpnu olujne košave i istočnog vetra. Sneg samo na višim planinama. Dnevni maksimum od +4 do +12 stepeni Celzijusa, stoji u prognozi.

Od 24.11. se računa na smirivanje atmosfere uz jačanje anticiklona. Temperature bi bile oko proseka za kraj novembra.

- Prema 27.11. operativni ECMWF ima signal za izmeštanje anticiklona u širi prostor severozapadne Evrope i Skandinvije, što bi ka nama kasnije pokrenulo strujanje hladnog vazduha sa istoka ali za sada ansamble članovi tu ideju na podržavaju jer je signal za jake zapadne vetrove i uticaj Atlantika trenutno suviše jak.

Ta sinoptika bi eventualno u decembru mogla doneti konkretnije zahlađenje i šasnu za sneg u nizijama regiona, a po trenutnoj sinoptici u ovom mesecu snega (barem ne konkretnog) u nizijama neće biti ali zato naredni dani donose veoma obilne padavine i najveći deo regiona će akumulirati oko 40mm taloga,a neki delovi i znatno više - piše u prognozi Marka Čubrila.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading