SRPSKA NAUČNICA O KOJOJ PIŠE I UGLEDNI BRITANSKI PORTAL Dr Morić prezentovala po prvi put kod nas inovaciju - potencijalno zančajnu za ceo region
Foto: Shutterstock/Gorodenkoff

Ona je na 17. Međunarodnoj konferenciji genomike koju je organizovala kompanija BGI Genomics u Rigi, predstavila rad Instituta za molekularnu genetiku i genetičko inženjerstvo koji se odnosi na zdravlje ljudi, istraživanje retkih bolesti, razvoj novih antimikrobnih i antivirusnih agenasa, kao i deo posvećen zelenim molekularnim biotehnologijama, kao što su biokataliza i zeleni procesi.

U tekstu se podseća da je nakon proglašenja pandemije virusa korone, saradnja između IMGGI i BGI počela izgradnjom dve laboratorije, te da je u prostorijama Univerzitetskog kliničkog centra Srbije postavljena prva laboratorija.

Usledila je još jedna saradnja IMGGI i BGI na izgradnji Centra za sekvenciranje genoma i bioinformatiku, koji je otvoren prošle godine, a zaposleni su imali obuku u vezi sa kovidom, sekvenciranjem celog egzoma, sekvenciranjem celog genoma i neinvazivnim prenatalnim testiranjem.

Doktorka Morić je navela da je ta obuka pružila dobru osnovu za dalja istraživanja, pre svega kada je reč o omikron soju.

"Do sada smo morali da šaljemo uzorke van Srbije na testiranje. Ali nadamo se da će se ovi testovi od sada raditi u Srbiji", kazala je Morić.

Navodi se da su novi kapaciteti Centra omogućili da aplicira za evropske projekte, kao što je program Horizont Evropa, a prvi koji je dobio sredstva bio je "Farmakogenomički centar u ojačanom IMGGI - PharmGenHUB", gde će biti sekvencirano 250 celih genoma.

Centar planira da ponudi i prenatalno NIFTI Pro testiranje za građane Srbije, a Morić je ukazala na stratešku poziciju Srbije na Balkanu i da ukoliko su susedi zainteresovani centar im može ponuditi svoja NIFTI rešenja, jer će troškovi transporta u vezi sa ovim testovima biti relativno niži.

U tekstu se navodi i da je implementacija sekvenciranja visoke propusnosti usklađena sa transformacijom koju IMGGI preduzima i da Vlada Srbije planira da u Beogradu izgradi kampus BIO4, objekat od 20 hektara koji će se fokusirati na biomedicinu, biotehnologiju, bioinformatiku i biodiverzitet.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading