STIŽE SNEG Vreme se kvari već sutra, a evo šta nas čeka do kraja meseca
Alo/Ognjen Radošević

Ka nama sa jugozapada nadire sve veća količina vlažnog vazduha te je usledilo naoblačenje nad većim delom regiona, a na zapadu, jugozaopadadu i severozapadu ma i kiše povremeno. Ispred tog frontalnog sistema dominira južno strujanje te je tamo gde nema magle relativno toplo. Tokom posle podneva i večeri padavine će se intezivirati i širiti ka istoku i jugoistoku regiona, dok će vetar biti u okretanju na severozapadni smer, stoji u najnovijoj vremenskoj prognozi meteorologa Marka Čubrila.

- Sutra pre podne kiša uglavnom nad jugoistokom regiona, dok se preko 1200 metara nadmorske visine očekuje sneg. Nad ostalim predelima promenljivo oblačno, uglavom suvo ali vetrovito i hladnije. Dnevni maksimum od +7 do +14 stepeni Celzijusa - predviđa meteorolog.

U petak će se nad Jadranom razvijati nova ciklonska aktivnost koja će se brzo premeštait na istok i tokom dana će nad regionom doneti novo pogoršanje uz kišu, koja lokalno može biti i vrlo jaka, dok će nad višim planinama zapadnog i središnjeg dela regiona biti i vlažnog snega. Vetar prvo jugoistočni, a zatim severni i sevrozapadni. Najtoplije na jugoistoku Srbije, možda do oko +16 stepeni Celzijusa, dok će na severozapadu biti znatno hladnije, oko +5 stepeni Celzijusa. Zahlađenje će u noći ka suboti zahvatiti ceo region, stoji u prognozi.

- Za vikend se računa na uticaj još jednog sekundarnog ciklona dok će se sa severoistoka po istočnoj periferiji jakog anticiklona sa jezgrom nad istokom Skandinavije i zapadom Rusije ka nama spuštati osetno hladniji vazduh. Od tačnog položaja tog ciklona zavisiće i količina hladnoga vazduha koja će se pokrenuti ka nama - najavljuje Čubrilo.

- Neki od modela osim obilne kiše i planinskog snega imaju signal za moguću pojavu snega i u nizijama regiona, posebno u noći ka nedelji i u nedelju pre podne, ali kako smo još dosta daleko od te sinopike promena će svakako biti. Na primer, sinoćni operativni ECMWF je bio izuzetno bogat snegom, dok je jutarnji proračun taj sneg sasvim sklonio kao opciju, a radi se o promeni putanje ciklona za manje do 200 kilometara - objašnjava meteorolog.

Svakako za vikend obilne padavine uz dalje zahlađenje i planinski sneg. U nedelju bi maksimumi mogli biti i ispod proseka u intervalu od 0 do +8 stepeni Celzijusa. U nedelju krajem dana prestanak padavina. Vikend vetrovit iz pojačan severoistočni vetar na kopnu, jugo i buru duž Jadrana dok je u košavskom području moguća jaka, hladna, košava, stoji u prognozi.

- Početkom sledeće nedelje jutra hladna uz prvu češću pojavu jutanjih mrazeva, dok se tokom dana očekuje manje otopljenje uz maksimume do +5 do +10 stepeni Celzijusa. Oko 23. novembra izgledno novo pogoršanje uz jak vetar i padavine - najavljuje Čubrilo.

Posle 25.11. verovatno manje padavina uz temperature oko proseka, navodi se u prognozi vremena za ovaj mesec.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading