ZIMOVANJE, DA SE SMRZNEŠ...  Za sedam dana na Kopu 5.000 evra!
Alo/Shutterstock

Planinski hoteli podigli su cene u proseku za 30 odsto, dok je privatan smeštaj skuplji za 10 procenata, ali Srbi ne odustaju od zimovanja!

Tradicionalno, naši građani s dubljim džepom već merkaju bele staze u Bugarskoj, Francuskoj i Austriji, mnogi će na Kopaonik, Zlatibor i Staru planinu. Oni kojima je do odmora sa porodicom, već su rezervisali smeštaj na Divčibarama, Zlataru ili u nekoj od naših banja. Paprene cene smeštaja se četvoročlanu porodicu za jedno noćenje sa doručkom kreću od 160 (Zlatibor) do 480 evra (Kopaonik), pa bi za sedam dana trebalo izdvojiti 1.120, odnosno 3.360 evra. Iste ako ne i veće sume treba iskeširati dodatno za hranu i piće, jer su te cene, prema navodima Republičkog zavoda za statistiku, porasle u proseku od 10 do 20 odsto.

Direktor Nacionalne alijanse turističkih organizacija YUTA Aleksandar Seničić rekao je za Alo! da skijaši idu na Kopaonik, Staru planinu, Zlatibor, kad je reč o našoj zemlji, i naravno, na Jahorinu. Na tim destinacijama su i cene, kako kaže, najviše.

ZIMOVANJE, DA SE SMRZNEŠ...  Za sedam dana na Kopu 5.000 evra!

Alo/rs

- Sve je u proseku poskupelo između 20 i 30 odsto. Hoteli su podigli cene jer su poskupeli energenti, hrana, prevoz, dostava. Trenutno je povoljniji privatni smeštaj gde su cene skočile u proseku za 10 odsto - rekao je Seničić.

Prema njegovim rečima, na Kopaoniku je trenutno ogromna razlika u ponudi.

- Ima mnogo hotela u kojima noćenje po osobi košta i više od 100 evra, ali u Vikend naselju i u Brzeću, može da se nađe noćenje za 35-40 evra po osobi i sa doručkom - istakao je Seničić.

Kad je reč o inostranstvu, Srbi radu idu u Bugarsku, njen istočni i centralni deo.

- Ako je reč o pravim zaljubljenicima u skijanje, a takvih je oko 20.000 u Srbiji, oni uvek putuju u Austriju, Bugarsku i Francusku, i najčešće idu u individualnoj varijanti, retko imamo organizovane ture. To su ljudi sa dobrom platežnom moći i nije im problem da borave u skupljim hotelima gde za taj izdatak dobijaju odličan odnos između cene i kvaliteta - naveo je Seničić.

Primera radi, u austrijskom Kačbergu noćenje po osobi košta od 111 do 130 evra i u oba slučaja reč je o punom pansionu.

- Ko nije skijaš, ide na Zlatar, Divčibare, Rudnik, Taru gde mogu da nađu jeftinije hotele sa polupansinom ili bez hrane. To su ujedno i mesta gde će mnogi boraviti tokom školskog raspusta i za Novu godinu. Za ove destinacije opredeljuju se građani koji planiraju odmor sa porodicom - rekao je Seničić, i dodao da će tokom raspusta i za novogodišnje praznike mnogi građani Srbije tradicionalno boraviti i u našim banjama.

- Omiljene su Vrnjačka, Soko, Vrdnik i Prolom banja, i to ne samo zimi, već cele godine. U njima je veoma šarenolika ponuda - naveo je Seničić.

Uz komentar da je veoma teško napraviti preciznu računicu, Seničić je procenio da je četvoročlanoj porodici koja odluči da desetak dana boravi u nekoj od banja ili na destinacijama u Srbiji koje nisu skijaške, potrebno oko 500, 600 evra, samo za smeštaj, bez hrane.

Cene da se smrzneš

Kopaonik   doručak      4.978

Jahorina      smeštaj bez hrane 960

Stara planina        smeštaj bez hrane 560

Zlatibor      smeštaj bez hrane 910

* Cene su izražene u evrima, odnose se na boravak od sedam dana za četvorčlanu porodicu

Čaša votke 1.000 dinara

ZIMOVANJE, DA SE SMRZNEŠ...  Za sedam dana na Kopu 5.000 evra!

Alo.rsk

 

Uzme li se u obzir da je početkom godine šolja čaja na Kopaoniku koštala 400, na Zlatiboru 300 dinara i da je u međuvremenu sve poskupelo, ne čudi što se mnogi odlučuju za privatni smeštaj i varijantu „paradajz“ zimovanja. Da podsetimo, početkom godine na Kopaoniku i Zlatiboru, za čašu soka trebalo je izdvojiti oko 450 dinara, za kafu 350, a mineralnu vodu neverovatnih 590 dinara. Pivo je koštalo 390, kuvano vino 370 dinara, viljamovka 450 dinara, pelinkovac 470, votka 1.000 dinara. Gotovo jelo je prelazilo cifru od 800 dinara, pasulj sa rebrima 900, prebranac sa kobasicom oko 1.000 dinara. Porcija jagnjetine ispod sača bila je 1.800 dinara. Parče gibanice 370, kiselo mleko 250 dinara. Ćevapi (s kajmakom ili bez njega) i pljeskavica od 250 grama koštali su 1.100, dimljena vešalica oko 1.300, a domaća kobasica čak 1.400 dinara (250 grama mesa).

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading