DOKAZ PROTIV NATO U tkivu srpskog pukovnika utvrđeno prisustvo 500 puta veće doze osiromašenog uranijuma
Foto: EPA/EPA

To je, kako je istakao, posledica NATO bombardovanja Srbije. Aleksić, koji zastupa obolele od kancera po tužbama protiv NATO, rekao je da je u tkivu koje je uzeto za veštačenje pronađena i 21 vrsta teških metala, navodi Tanjug, a prenosi RTV.

To je, kako on smatra, apsolutni dokaz da je NATO upotrebio municiju sa osiromašenim uranijumom koja je izazvala kancer i teške bolesti kod pukovnika Stojčića koji je u međuvremenu preminuo.

- Ispunili smo sve zakonske uslove odnosno imamo neoborive dokaze i očekujemo da se ročište po tužbi protiv NATO zakaže u Beogradu do kraja godine - rekao je Aleksić

Naveo je da je iste dokaze pred sudom u Italiji izvodio i italijanski advokat Angelo Fiore Tartalji u Italiji i da je dobio 350 pravosnažnih presuda u korist vojnika.

Aleksić je napomenuo da je zajedno sa Tartaljom radila doktorka Rita Čeli koja je upravo na Institutu u Torinu utvrdila veliku količinu osiromašenog uranijuma kod Stojčića i poslala Aleksiću taj nalaz kao dokaz.

Ističe i da je u Srbiji dokazano da je višestruko veća količina osiromašenog uranijuma nego kod vojnika u Italiji zbog čega smatra da je to dovoljan dokaz da Viši sud u Beogradu pokrene postupak, koji će se, kako tvrdi, završiti u korist srpskih vojnika i oficira.

- Srbija je po broju obolelih od kancera prva u Evropi, a druga u svetu, što znači da je osiromašeni uranijum znatno povećao broj obolelih od kancera - poručio je Aleksić.

Ukazao je da je do sada njegova kancelarija podnela pet tužbi, a da je u planu još 20.

Aleksić je istakao da će svaka tužba protiv NATO imati nalaz doktorke Čeli i da će ostali dokazi biti identični kao u tužbama koje je podneo Tartalja jer želi da ishod tužbi u Srbije bude isti kao i u Italiji.

- Tartalja nijedan spor nije izgubio i zbog toga želimo da izvodimo identične dokaze kao u Italiji kako tuženi ne bi prigovorio da postoji pristrasnost naših sudova - rekao je Aleksić.

NATO je u maju odgovorio na tužbe navodeći samo da ima imunitet.

Doktorka Čeli, koja je radila veštačenje za Stojčića, specijalizovana je za forenzičku psihopatologiju, bila je konsultant Istražne komisije-efekti osiromašenog uranijuma, nanočestice i na vojno stanovništvo zaposleno u mirovnim misijama, a koji su boravili na Kosovu posle NATO bombardovanja.

Čeli je bila član komisije veštaka koji su radili na utvrđivanju uzročno-posledične veze između bombardovanja osiromašenim uranijumom i oboljevanja ljudi koji su zatekli na KiM 1999.

Italijanski advokat Tartalja je dobio 350 pravosnažnih presuda protiv Ministarstva odbrane Italije po tužbama koje je zastupao u ime italijanskih vojnika obolelih od kancera jer su bili u mirovnoj misiji na Kosovu nakon NATO bombardovanja.

Po uzoru na Italiju, tužbama se od beogradskog suda traži da dosudi odštetu na račun NATO od oko 100.000 evra zbog oboljevanja od kancera usled trovanja osiromašenim uranijumom.

Uz tužbe podnet je i predlog za medijaciju, odnosno mirno rešenje sudskog spora.

Kancelariji Aleksić se do sada obratilo oko 3.000 ljudi, potencijalnih klijenata, koji žele da traže odštetu od NATO po ovom osnovu, a među njima ima i Albanaca sa Kosova i juga Srbije.

 

 

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading
Pera

10.11.2022 22:54

Ne znam šta se čeka sa tužbom protiv NATO?