DECA JELA ZELENE VIRŠLE Troje učenika iz Borče zadržano u bolnici
Alo/Printscreen/Privatna arhiva

Čak troje od sdvadeset osmaka Osnovne škole „Jovan Ristić“ iz Borče koji su se otrovali na Zlatiboru zadržano je na daljem lečenju u Institutu za majku i dete, rečeno je za Alo! u kabinetu direktora ove ustanove.

Kako Alo! saznaje od majke jedne učenice, deca su u Konačištu „Braća Sekulići“ doručkovala viršle koje su imala zelenu boju i čudan ukus.

– Moja ćerka je uzela jedan zalogaj, te kako mi je rekla, te zelenkaste viršle i pošto je imala čudan uksu, ostavila je porciju. Ali ručala je belo pileće meso u nekom sosu i dušu je ispovraćala. Kako su druga deca ispričala, nisu se otrovali samo oni koji se nisu hranili u hotelu - navela je naša sagovornica.

Kako je Alo! već pisao, 113 učenika osmog razreda (pet odeljenja, sa razrednim starešinama) bilo je na trodnevnoj maturskoj ekskurziji u organizaciji beogradske agencije „Mivex“. Osim „zelenih“ viršli, deca su ručala pileće belo meso u sosu i na povratku kućama osetili su prve simptome trovanja. Jedna devojčica je kolabrila, većina je povraćala do besvesti, žalila se na glavobolju, povišenu temperaturu, dijareju. O njima je brinula jedna lekarka, koja je prelazila iz autobusa u autobus (putovali su u dva autobusa), a kad joj je ponestalo probiotika, nudila im je kese.

Direktorka škole Adrijana Šikl-Erski je odmah obavestila Zavod za javno zrdavlje, nadležni iz Užica su uzeli uzroke hrane i vode iz hotela.

DECA JELA ZELENE VIRŠLE Troje učenika iz Borče zadržano u bolnici

Alo/Privatna arhiva

 

- Rečeno nam je da sva deca daju uzrok stolice i da ih odnesemo na analizu u dom zdravlja. Organizovali smo se, tražićemo zajednički, vanredni roditeljski sastanak u školi, očekujemo da će to biti u toku dana. Nećemo odustati dok se ne pronađu krivci, spremni smo i da tužimo sve odgovrne u slučaju da pokušaju sve da zataškaju - rekla je za Alo! majka jedne učenice, koja je, na svu sreću, imala blaže simptome trovanje.

Alo! je kontaktirao i s agencijom „Mivex“ koja je organizovala putovanje.

- Sve što je trebalo da bude urađeno, uradili smo. Uputili smo zahtev Zavodu za javno zdravlje da preduzme odgovarajuće mere i tek kad dobijemo zvanične rezultate, moći ćemo više da kažemo - rekla je službenica iz agencije, koja nije želela da se predstavi.

DECA JELA ZELENE VIRŠLE Troje učenika iz Borče zadržano u bolnici

Alo/Printscreen/

 

 

Ministarstvo prosvete: Ne može škola da kontroliše ispravnost namirnica

Iz Ministarstva prosvete su za Alo! istakli da je  OŠ „Jovan Ristić“ ekskurziju na Zlatiboru organizovala i realizovala u skladu sa propisima.

- Ne može škola da kontroliše ispravnost namirnica i sanitarne uslove u kuhinjama u hotelima i odmaralištima, to rade posebne službe iz oblasti zdravstvene zaštite. Škola je nakon prvih simptoma dece postupila kako treba: obavestila roditelje, Institut za javno zdravlje iz Užica, nadležnu školsku upravu, Ministarstvo i agenciju koja je organizovala putovanje. Učenici su bili pod kontrolom lekara koji ih je pratio na putovanju, kao što je i propisano. Nakon povratka deca kojoj je to bilo potrebno su zbrinuta u zdravstvenim ustanovama, a službe zdravstvenog sistema (sanitarna inspekcija, zavodi za javno zdravlje, lekari) će utvrditi o čemu je reč i šta je uzrok. Najvažnije je da su učenici sada dobro - istakli su za Alo! u nadležnom ministarstvu.

Agencija Mivex: Komuniciramo samo sa školom

Na pitanje da li su čuli da će ih, ukoliko pokušaju da zataškaju odgovornost, roditelji tužiti, službenica iz agencije „Mivex“ je rekla da ne vidi razlog zašto bi se to desilo.

- Nikome nije u interesu da se slučaj zataška, ni nama, ni školi ni hotelu – rekla je ona, a na pitanje da li su iz agencije pozvali roditelji ili Institut da provere kako su otrovana deca, odgovorila je da nisu.

- Mi kontaktiramo samo sa školom, jer sa njom imamo potpisan ugovor.

Institut za majku i dete: Deca zadržana zbog povraćanja usled trovanja hranom

- Sedmoro dece uzrasta 14 godina iz osnovne škole u Borči, zbog crevnih problema poput povraćanja, malaksalosti, manjeg porasta telesne temperature, koji se vezuju za trovanje hranom na ekskurziji na Zlatiboru primljeno je na bolničko lečenje kod nas u noći između 5. i 6. novembra. Tokom jučerašnjeg prepodneva deca su stabilnih vitalnih funkcija i dobrog opšteg stanja. Zbog održavanja blažih simptoma i kliničkih znakova bolesti na bolničkom lečenju će biti zadržano troje dece - rekli su za Alo! u kabinetu direktora Instituta za majku i dete.

Zavod za javno zdravlje iz Užica: Do kraja nedelje stižu rezultati

Kako je za Alo! izjavila dr Katarina Ristobić, PR Zavoda za javno zdravlje iz Užica, oni ne mogu ništa da kažu dok im ne stignu rezultati analiza.

– Odmah po dojavi naši lekari su posetili konačište „Braća Sekulići“ i uzeli uzorke hrane, vode i sa radnih površina, koje smo prosledili Republičkoj sanitarnoj i veterinarskoj inspekciji. Analize su u toku, do kraja nedelje bi trebalo da se znaju rezultati. Do sada nismo imali ovakav slučaj kad je reč o ovom hotelu - rekla je dr Ristović.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading
boki

08.11.2022 07:23

Kad se desi nesreca onda niko nije kriv i nezna se cija nadleznost i odgovirnost i na kraju zrtve stradaju