DECA U SRBIJI SVE VIŠE KONZUMIRAJU PIĆE KOJE MOŽE DOVESTI DO SMRTI Nije zabranjeno i dostupno je svima a lekari upozoravaju na posledice
Foto: Alo!/Ognjen Radošević

Učenici osnovnih škola u Srbiji sve češće preteruju u konzumiranju energetskih pića, koja u tom ranom dobu mogu biti okidač za ubrzan rad srca, moždani udar, ali i smrtni ishod, upozoravaju stručnjaci, koji zbog toga apeluju da se maloletnicima zabrani prodaja ove vrsta pića ili barem da se bolje kontroliše!

Javnost je nedavno šokirao slučaj dvanaestogodišnjaka iz okoline Varaždina koji je doživeo moždani udar, a uzrok se direktno povezuje s preteranom konzumacijom energetskih pića.

To je podstaklo i Odbor za zaštitu potrošača Evropskog parlamenta da ponovo pokrene pitanje zabranjivanja prodaje energetskih napitaka deci, jer gotovo ništa od najavljenih izmena nije realizovano u poslednjih nekoliko godina, a međuvremenu je u nekoliko zemalja potvrđena iznenadna smrt maloletnika koji su konzumirali ove napitke.

Pedijatar dr Saša Milićević ističe da deca u Srbiji veoma često zloupotrebljavaju upotrebu energetskih napitaka.

- Opasno je što ih kombinuju sa alkoholom, najčešće s votkom. U flaši nekog soka pomešaju energetsko piće i votku da bi izgledalo kao da piju sok u školi, na časovima. Može doći do neuroloških problema, pa čak i moždanog udara.

To takođe predstavlja i opterećenje za jetru, koja ima zadatak da obradi sve te supstance koje unosimo. Oni takve poteze objašnjavaju time da im je potrebno jer su pospani, kasno legnu, kažu da im treba to piće da ih digne, međutim, to je varka - napominje dr Milićević.

- Preterana upotreba može dovesti do poremećaja srčanog ritma, nekad i do malaksalosti, vrtoglavice, glavobolje, a mogu se javiti i neke alergijske reakcije na koži. Roditelji se žale da deca to najviše koriste u srednjoj školi, ali čak i deca koja idu u šesti, sedmi i osmi razred.

Dr Milićević je apelovao na roditelje da utiču na decu i da im objasne koliko preterano konzumiranje energetskih napitaka može biti opasno i ugroziti zdravlje.

 

 

 

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading