VRATIO SE U SVOJU ZADUŽBINU Hiljade vernika dočekalo mošti kneza Lazara u Manastiru Gornjak
Foto: Alo! arhiva

Veličanstvenom događaju - dolasku mošti kneza Lazara u Manastir Gornjak juče je prisustvovalo na hiljade vernika.

U ovoj pravoslavnoj svetinji bogosluži deo bratstva Manastira Tumane, a koliko je značajno što su mošti srpskog kneza stigle i što će tu ostati, za Alo! je objasnio starešina manastira Tumane, Dimitrije Plećević.

- S blagoslovom episkopa braničevskog Ignatija deo moštiju Svetog velikomučenika kneza Lazara donet je u Manastir Gornjak. Ovaj veliki blagoslov dogodio se iz dva razloga. Prvi i najvažniji je taj da je Gornjak prva zadužbina kneza Lazara. Drugi je najnovija obnova manastira i vraćanje istorijskog statusa muškog manastira, što je kroz svoju istoriju Gornjak uvek bio. Važno je napomenuti i da je kult Svetog kneza Lazara u Homolju izuzetno jak i živo prisutan. Donošenje njegovih svetih moštiju biće veliko ukrepljenje za žitelje manastira, ali i vernike iz čitavog kraja, pa i šire.

VRATIO SE U SVOJU ZADUŽBINU Hiljade vernika dočekalo mošti kneza Lazara u Manastiru Gornjak

Foto: Alo! arhiva

 

Iguman Dimitrije je naveo da je deo bratstva Manastira Tumane s ocem Petrom na čelu, sada izabranim episkopom topličkim, prešlo pre tačno godinu dana na poslušanje u Manastir Gornjak.

- Cilj je bio da se obnovi manastir, ali i pomognu sestre monahinje koje su tu već decenijama. Do sada je urađeno mnogo. Obnovljena je crkva, konaci, porta i isposnica Svetog Grigorija. To je sve bilo neophodno i sada je Gornjaku vraćen sjaj koji zaslužuje, kao i redovan bogoslužbeni život - istakao je iguman Dimitrije, i dodao da će Manastir Gornjak uskoro biti i osveštan.

- Na praznik Vavedenja Presvete Bogorodice, koji je inače slava manastira, biće svečano osvećenje obnovljenog kompleksa. Očekuje se dolazak njegove svetosti, patrijarha Porfirija. Gornjak je carska lavra od svoga osnivanja i svetinja koja pored pet pretrpljenih paljenja i rušenja živi neprekidno više od šest stotina godina. Manastir je uvek bio mesto sabranja naroda, kulturni i prosvetiteljski centar. Samo u novijoj istoriji iz bratstva manastira izabrana je šestorica episkopa - istakao je iguman, i podsetio da se u manastiru čuva još jedna velika svetinja.

VRATIO SE U SVOJU ZADUŽBINU Hiljade vernika dočekalo mošti kneza Lazara u Manastiru Gornjak

Foto: Alo! arhiva

 

- Reč je o moštima Svetog Grigorija. Oduvek su od naroda smatrane čudotvornim. U jednom malom udubljenju ispod njegove isposnice samo jedan dan u godini poteče izvor lekovite vode. To se događa na Đurđevdan i kapljice te svete vode narod zove suzama Svetog Grigorija.

A na radost svih, mošti kneza Lazara ostaju trajno u Manastiru Gornjak. Reč je o vratnom pršljenu i to je nemerljiv blagoslov našoj svetinji. Mošti će biti svakodnevno dostupne vernima na poklonjenje, kao i mošti Svetog Grigorija Gornjačkog, ktitora velikog svetogorskog manastira, koji po njemu nosi ime Gogorijat - rekao je iguman Dimitrije.

Ustani, Lazare, i vaskrsni u dušama našim

Svete mošti je s blagoslovom episkopa doneo iguman tumanski arhimandrit Dimitrije, a u svečanoj litiji dočekali su ih iguman gornjački visokodostojni protosinđel Petar, izabrani episkop toplički sa svojom bratijom i sestrama, mnogobrojno sveštenstvo i monaštvo i srpski narod iz mnogih krajeva. Milozvučna zvona pozdravila su Sv. kneza koji pohodi i svojim svetim moštima trajno biva prisutan u svojoj prvoj zadužbini. U dugom krsnom hodu mošti su, praćene pojanjem tropara, unete u drevni manastirski hram Sv. Vavedenja.

Značaj ovoga dana i ove svetinje najdivnije opisuju reči stare bogomoljačke pesme „Ka gornjačkoj toj klisuri sa svih strana narod žuri, narod žuri izdaleka, da u njojzi nađu leka. Besomučni, slepi, hromi, koje đavo strašno lomi, tu nalaze sebi leka Gornjak Božja apoteka“. U besedi otac Petar je rekao „Ustani, Lazare, i vaskrsni u dušama našim.“

Sada ponovo sabrani na zemlji svetim moštima i na nebesima u saboru svetih, prepodobni oče Grigorije i velikomučeniče kneže Lazare, ne prestajte moliti Boga za nas!

Uskoro Opširnije na Alo.rs

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading