SRBIJU ĆE TEK DA TRESU ZEMLJOTRESI! Kraljevo je treći put drhtalo na ukleti 3. novembar, ali što je najgore, sledi serija novih udara
Alo/Privatna arhiva

Kraljevo je pre dva dana drhtalo od zemljotresa. I to opet 3. novembra, kada je pre 10 godina razoren ovaj grad. Ovog puta, srećom, zemljotres je bio jačine 2,3 jedinice Rihtera i, na svu sreću, sve je prošlo bez žrtava i materijalne štete. Ono što, međutim, zabrinjava je najava meteorologa Ivana Ristića da će Srbija tek da drhti. Ristić, koji je predvideo i ovaj poslednji zemljotres u Kraljevu, otkriva za Alo! da nam sledi serija potresa koji će pogoditi ceo region, a kod nas centralnu Srbiju i Beograd.

- Najavio sam da će u aprilu biti i zemljotres u Bosni, tako se i desilo. Epicentar je bio u Stocu, izmereno je 5,68 jedinica Rihtera i, nažalost, poginula je jedna devojka. Dve godine istražujem problem pomeranja tla i iskristalisalo se da se najčešće dešavaju s proleća i jeseni. To vam je isto kao sa klimom, svi znamo da će sneg pasti u decembru ili januaru, niko ga ne očekuje u junu. Na osnovu analiza, očekivao sam da će biti zemljotres u Kraljevu. Nažalost, to se i desilo, i to opet 3. novembra, na isti dan kao pre 12 godina, kad je ovaj grad pogodio baš razoran zemljotres - rekao je za Alo! Ristić, koji se bavi modeliranjem atmosfere i godinama prati dešavanja izazvana klimatskim promenama, pre svega, variranja temperature.

SRBIJU ĆE TEK DA TRESU ZEMLJOTRESI! Kraljevo je treći put drhtalo na ukleti 3. novembar, ali što je najgore, sledi serija novih udara

Alo/Privatna arhiva

 

- Kad je čovek bolestan, raste mu temperatura i počinje da se trese. Isto mu se dešava ako mu je hladno. Očigledno je da se i Zemlja ponaša na sličan način, odnosno, kada dođe do zemljotresa, iz dubine Zemlje na površinu se prenosi energija i uzrokuje postepeno zagrevanja planete - istakao je Ristić, i podsetio da je pre sto godina, u martu, Srbiju pogodio najjači zemljotres.

- Plašim se da je upravo to doba godine najkritičnije za nas i da nas čeka novi potres. Problem je što je teško ući u dubinu, u samu zemlju - naveo je Ristić.

Crni oktobar i još crnji novembar

Proteklih nekoliko meseci u Srbiji i okolnim zemljama zabeleženo je niz zemljotresa slabijeg intenziteta, najčešće oko dva stepena Rihterove skale.

SRBIJU ĆE TEK DA TRESU ZEMLJOTRESI! Kraljevo je treći put drhtalo na ukleti 3. novembar, ali što je najgore, sledi serija novih udara

RSZ

 

Takođe, na sajtu Republičkog seizmološkog zavoda mogu da se pronađu podaci u vezi sa zemljotresima tokom celog novembra na osnovu kojih može da se zaključi da nije bilo dana, a da se nije desio potres u okolini Srbije ili u nešto daljim državama poput Italije ili Grčke. Iako su bili zemljotresi slabijeg intenziteta, nikome nije bilo svejedno.

Tresli smo se 60 godina

Ristić otkriva da je od 1870. do 1890. godine počela era zemljotresa u Srbiji i da je trajala skoro do 1930. godine.

- Prvo je bio zemljotres u Zagrebu 1880, i to jačine oko šest Rihtera, a onda je 24. marta 1922. bio najjači zemljotres od takođe šest Rihtera, u blizini Beograda. To je najjači zabeležen zemljotres u Srbiji. Tada je popucala sva zemlja. Kao da postoji neki ciklus od sto godina kad je tlo u pitanju. Videćemo šta će se desiti -  ističe Ristić.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading