PRETE IM KAZNE OD 50.000 DINARA! Evo koliko je građana odbilo da učestvuje u popisu
Foto: Alo/ilustracija

Pomoćnik direktora Republičkog zavoda za statistiku (RZS) Petar Korović rekao je da je svega oko desetak građana odbilo da učestvuje u popisu.

- Velika većina građana se popisala, a za one koji su odbili uputili smo predmet Prekršajnom sudu i to je sada u njihovoj nadležnosti, oni treba da donesu presudu. Što se tiče popisivača i komisija, za sada nismo imali prijavljenih nepravilnosti na njihov rad - naveo je Korović.

VELIKE MUKE POPISIVAČA Građani ih napadaju i vređaju, jednog su čak zaključali u stan

Svaki građanin prilikom popisa ima pravo da na pitanja o nacionalnosti, veroispovesti i maternjem jeziku, koja spadaju u osetljiva, ne odgovori ili na njih odgovori onako kako želi ili kako se oseća. Osim na ova tri pitanja, od ukupno 69, građani imaju zakonsku obavezu da odgovore na preostala 66. Korović je dan ranije rekao da će prvi i preliminarni rezultati ovogodišnjeg popisa biti poznati za mesec dana.

Članovi pokreta Opre Roma Srbija najavili su da će bojkotovati rezultate popisa ukoliko ne pokaže realan broj Roma, jer su, kako tvrde, neki popisivači izbegavali da pripadnike romske nacionalnosti pitaju tokom ankete o nacionalnoj pripadnosti.

S druge strane, pomoćnica direktora RZS Snežana Lakčević rekla je da im do sada nijedna primedba nije stigla na popisivanje romske nacionalne manjine, kao i da RZS ima dobru koordinaciju i saradnju s nacionalnim savetom romske nacionale manjine i nekim nevladinim organizacijama koje se bave pitanjima Roma, te da je angažovano oko 140 asistenata Roma.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading