KISELE KUPUS I BACAJU GA U WC ŠOLJU! Da li je to dozvoljeno u stambenoj zgradi? Evo šta kaže zakon
Foto: Pexels

Dok neki već imaju iskustva u ovom poslu i svake godine obavljaju ritual na isti način, drugi se još uvek oslanjaju na savete prijatelja i komšija. Oni koji žive u zgradama imaju manje uslova za kiseljenje kupusa i pravljenje turšije, ali ipak ne odustaju od tradicije.

Miris kiselog kupusa može da bude prepreka za dobre komšijske odnose. Da li postoji propis koji zabranjuje držanje kiselog kupusa u podrumima stambenih zgrada?

Zakonom o stanovanju i stambenim zgradama, ukoliko stanar u zajedničkim prostorijama drži bure sa kiselim kupusom, mora imati odobrenje skupštine stanara.

"U zajedničkim prostorijama mi možemo da reagujemo, ne samo za kupus, možemo da naredimo rešenjem da se to ukloni ukoliko nemaju odluku stambene zajednice da može to da se drži", kaže Danijela Đokić, rukovodilac komunalnog odeljenja i komunalne inspekcije Stari grad.

Na neprijatne mirise od kiselog kupusa, stanari se retko žale, kažu upravnici zgrada, ali nisu mirisi jedini problem.

"Na proleće kada su više temperature i ako nije potrošena kompletna zimnica prilikom otvaranja tih kaca ili tih burića oseća se taj neprijatni miris i pojedini stanari taj sadržaj ostatka kupusa sipaju u kanalizaciju, da li zajedničku ili WC šolju, tada dolazi do zagušenja tih vertikala kanalizacije i tada imamo problem", poručuje Ljubiša Banovački, profesionalni upravnik.

Na društvenim mrežama prošlog meseca pojavila se fotografija na kojoj se vidi obaveštenje komšija iz jedne zgrade koji se žale da cela zgrada smrdi na kiseli kupus. Komunalne inspekcije opština Stari grad, Savski venac i Čukarica do sada nisu imale prijave koje su se odnosile na širenje neprijatnih mirisa zbog kiselog kupusa po zgradi.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

Komentari (0)

Loading