INICIRALA MERKEL, OŽIVLJAVA ŠOLC Sutra u Berlinu počinje Samit Berlinskog procesa
Alo

 

U glavnom gradu Nemačke sutra će biti održan Samit Berlinskog procesa, na kojem će biti potpisana tri sporazuma koja bi trebalo da podstaknu povezivanje Zapadnog Balkana u zajedničko tržište.


Na Samitu u Berlinu Srbiju će predstavljati premijerka Ana Brnabić.

Nemački kancelar Olaf Šolc želi da oživi Berlinski proces, koji je 2013. inicirala njegova prethodnica Angela Merkel sa ciljem približavanja Zapadnog Balkan Evropskoj uniji.

Samitu su prethodile konferencije ministara unutrašnjih poslova, zatim šefova diplomatija, te ministara energetike.

Ministarka inostranih poslova Nemačke Analena Berbok, posle susreta sa svojim kolegama iz zemalja učesnica Berlinskog procesa, krajem prošlog meseca, najavila je da predstoje "istorijski koraci".

 

"PONEKAD NE SPAVAM" Šolc otvorio dušu i priznao sugrađanima



Ona je najavila da će na Samitu biti potpisana tri sporazuma, koja predviđaju omogućavanje putovanja uz ličnu kartu u regionu Zapadnog Balkana, međusobno priznavanje fakultetskih diploma i stručne spreme.

Tim sporazumima, o kojima se dugo pregovaralo, sa Samita želi se uputiti jasan signal Evropi da se iskreno namerava poboljšati saradnja u regionu.

Naime, cilj Berlinskog procesa bio je i ostao da se na Zapadnom Balkanu uspostavi zajedničko regionalno tržište, a tri sporazuma će povećati mobilnost koje doprinosi realizaciji tog cilja.

U Berlinu se posebno ističe da će među potpisnicima biti Srbija i tzv. Kosovo, između kojih postoje velike tenzije.

Takođe se u Berlinu nadaju da će učesnici na Samitu moći da se dogovore da svoje energetske sektore bolje umreže, a sve u cilju što manje zavisnosti od Rusije.

Skupu će prisustvovati i predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen, koja je pre nekoliko dana posetila Balkan, kao i predsednik Saveta EU Šarl Mišel.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading