ANDRIJA JORGIĆ POSETIO JASENOVAC I REPUBLIKU SRPSKU Očuvanje sećanja na najveće stradanje srpskog naroda
Alo.rs

Кako se ove godine navršava sedamdeset sedam godina od proboja Jasenovačkih logoraša, ali i osamdeset godina od bitke na Кozari, Jorgić je istakao da je očuvanje sećanja na najveće stradanje srpskog naroda obaveza koju naš narod ne sme prepustiti zaboravu.

ANDRIJA JORGIĆ POSETIO JASENOVAC I REPUBLIKU SRPSKU Očuvanje sećanja na najveće stradanje srpskog naroda

Alo.rs

 

 

-Izuzetno je važno graditi i negovati kulturu sećanja, pre svega da se strahote učinjene našem narodu ne bi nikad zaboravile, ali i ponovile.Naša je dužnost i da obezbedimo da buduće generacije znaju za Jasenovac, ali i sve druge lokalitete posvećene sećanju na žrtve ratova, rekao je Jorgić.

ANDRIJA JORGIĆ POSETIO JASENOVAC I REPUBLIKU SRPSKU Očuvanje sećanja na najveće stradanje srpskog naroda

Alo.rs

 

 

Prva stanica posete Republici Srpskoj bio je Prijedor, odnosno Muzej Кozare, kome je „Borba“ donirala arhivske fotografije književnika Branka Ćopića, i na taj način obogatila fond Muzeja.Direktorka muzeja Dragana Žujić upoznala je članove Borbe sa radom i planovima ove ustanove, i izrazila zahvalnost na ovoj donaciji, kao i na budućoj saradnji sa časopisom Borba na polju kulture.

U čast čuvenog pisca iz Hašana, u Muzeju Кozare od 29.oktobra održava se manifestacija „Bašta Brankovog života“ posvećena liku i delu Branka Ćopića.

Časopis „Borba“ gotovo pune tri godine sarađuje i distribuira besplatne primerke kulturnim ustanovama širom Srbije.Sa željom da se saradnja sa kulturnim institucijama i promovisanje kulture proširi i na Republiku Srpsku,  direktor „Borbe“ Andrija Jorgić i urednik časopisa Elena Stojanović posetili su Кulturni centar u Banja Luci.

Sa direktorom Banskog dvora, Mladenom Matovićem predstavnici Borbe razgovarali su i o mogućim planovima i aktivnostima ove dve ustanove, poput organizovanja zajedničkih izložbi, s obzirom na to da Borba baštini u svojoj bogatoj arhivi i foto materijal koji oslikava istoriju, ali i kulturni život Banja Luke kroz decenije.

Кulturni centar Banski dvor u novembru mesecu obeležava i značajan jubilej, 90 godina svog  postojanja  i rada.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading