DECA PO VRTIĆIMA ZARAŽENA GLISTAMA Roditelji povlače mališane iz obdaništa, ovu su ključni simptomi
EPA/RODRIGO JIMENEZ

Miholjsko leto produžilo je boravak dece napolju i pojačane su mogućnosti zaraza. Od raznih upala grla do, nažalost parazitskih oboljenja posebno jer kućni ljubimci i deca provode vreme napolju u istim parkićima.

Dr Jelena Divčić, specijalista pedijatrije, govorila je o tome na koji način se gliste unose, kako se tretiraju ukoliko do oboljenja dođe i koliko proces lečenja može trajati.

- Postoje velike i male gliste. Uglavnom, unose se preko prljavih ruku, koja na razne načine dođu do usta, uglavnom neadekvatnom higijenom ruku. Način na koji primetimo da je dete zaraženo je tako što se ono budi noću češće nego inače, češe se u predelu guze, stomak je nadut, ili se žali na bolove u stomaku. Ovo su neki od prvih pokazatelja - kaže Divčić.

Kako izgledaju i koji su načini za obuzdavanje ovih parazita?

- To su male dečje gliste veličine nekoliko milimetara, a u stolici se mogu primetiti kao končići, dok su u predelu anusa sitna jajašca koja ukazuju na ovu pojavu. Uradi se perianalni otisak, a pre toga ne prati dete 24 časa da se može videti da li su gliste prisutne, ili ne- rekla je Divičić.

Njen savet za roditelje je, takođe, da se ovakva deca ne šalju u kolektiv najmanje dve do tri nedelje, i da se dezinfikuju sve površine u kući, uključujući tu i posteljinu, navlake.... Pojačana higijena svega, a ukoliko roditelji nisu vodili brigu o dečijoj higijeni adekvatno, da sada obrate malo više pažnje i pored pranja ruku deteta u trajanju od 3-4 minuta sapunom, a nakon toga obavezno prskati ruke dezinfekcionim sredstvom.

- Pored higijene tu je i ishrana koju treba korigovati u vidu dijete sa smanjenim unosima šećera i ugljenih hidrata, a roditelji i deca dobijaju terapiju u vidu tableta koje se piju neko vreme u savetu sa pedijatrom. Terapija se obustavlja i ukoliko je potrebno ponavlja na 15. dana - rekla je Divčić.

 

 

 

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading
KKK

31.10.2022 10:48

Pored saveta roditeljima, treba da se skrene paznja i vaspitacicama u vrticima da povecaju paznju na edukaciji dece o higijenskim merama.!!!