SVET NEK BRINE, SRBIJA IMA ŽITA! Rusi suspendovali Sporazum o izvozu žitarica iz Ukrajine, mnoge države najavile novo poskupljenje hrane
Foto: Alo.rs

Odluka Rusije da suspenduje Sporazum o izvozu žitarica i drugih poljoprivrednih proizvoda iz Ukrajine opasno je uzdrmala ceo svet.

Dok većina država već najavljuje skok cena hrane, minimalno deset odsto pa naviše, sagovornici Alo! su objasnili da Srbija ima dovoljno žita i za svoje i za potrebe država u regionu.  

- Na godišnjem nivou nama treba 1.700.000 tona pšenice, a ovogodišnji rod bio je 3.200.000 tona. Pritom, zbog zabrane izvoza, problema sa vodostajem na Dunavu, kao i manjka plovila i kamiona za prevoz, ostalo nam je 800.000 tona od prošle godine - rekla je za Alo! Sunčica Savović, direktorka Udruženja "Žita Srbije".

SVET NEK BRINE, SRBIJA IMA ŽITA! Rusi suspendovali Sporazum o izvozu žitarica iz Ukrajine, mnoge države najavile novo poskupljenje hrane

 

- Srbija nikad nije uvozila pšenicu i kukuruz ni iz Rusije, ni iz Ukrajine - podsetila je Savović i dodala da je i prinos kukuruza dobar.

- Naše potrebe na godišnjem nivou su 3.900.000 tona kukuruza. Činjenica je da je ovogodišnji rod manji zbog suša, ali opao je i broj stočnih grla - objasnila je Savović.

Pšenice će imati oni koji je plate

Savović je podsetila da je od jula do septembra u države regiona izvezeno ukupno 106.524,5 tona pšenice.

- Kupci iz regiona koji su spremni da plate pšenicu, imaće je dovoljno - zaključila je direktorka Udruženja „Žita Srbije“.

I agroekonomista Milan Prostran je za Alo! potvrdio da u Srbiji ima dovoljno pšenice.

- Imamo dovoljno pšenice ne samo za nas, već i za države u regionu. Vlada će bez problema moći da realizuje potpisane ugovore sa Crnom Gorom, Makedonijom, Bosnom i Hercegovinom, koje realno jesu u problemu, jer je sami ne proizvode. Što se tiče Hrvata, koji su deo Evropske unije, verovatno će im ona priskočiti u pomoć - naveo je Prostran i upozorio da je moguća nestašica kukuruza, jer su suše desetkovale ovogodišnje prinose u svim zemljama.

SVET NEK BRINE, SRBIJA IMA ŽITA! Rusi suspendovali Sporazum o izvozu žitarica iz Ukrajine, mnoge države najavile novo poskupljenje hrane

- I u Francuskoj, koja je najveći proizvođač kukuruza, ovogodišnji rod je znatno niži od očekivanog. Već sada milion tona kukuruza na svetskoj berzi košta 200 miliona dolara - istakao je Prostran.

Milion tona kukuruza, 200 miliona dolara

Prema njegovim rečima, u Srbiji ne bi trebalo da poskupi hleb.

- Od februara Vlada uredbama reguliše tržište. Najgore je što se moćnici, pre svega ove dve države koje su u ratu, a zajedno, na svetskom nivou, proizvode jednu trećinu pšenice i ulja, poigravaju sa izvozom ovih namirnica i tako automatski utiču na svetsko tržište. Rusi su odustali od sporazuma zato što se favorizovao izvoz ukrajinskog žita, ali je njihova odluka o suspenziji učešća u Sporazumu za izvoz žitarica sa Ukrajinom ugrozila ceo svet - naveo je Prostran.

Bojan Stanić, pomoćnik direktora Sektora za strateške analize, analitiku, usluge, servise i pakete proizvoda u Privrednoj komori Srbije, istakao je za Alo! da zbog ruske suspenzije ugovora svet očekuje novi skok inflacije.

SVET NEK BRINE, SRBIJA IMA ŽITA! Rusi suspendovali Sporazum o izvozu žitarica iz Ukrajine, mnoge države najavile novo poskupljenje hrane

- Ova poslednja odluka Rusije ukazuje na to da je mir između dve zaraćene strane sve dalji, jer je upravo ovaj Sporazum predstavljao korak ka njemu. Naravno, mi ne znamo šta se stvarno dešava, zbog čega su Rusi to uradili, iako se čulo da smatraju da ionako ta žita ne stižu do najugroženijih, Roga Afrike i Jemena, već da završava u bogatim zemljama zapadne Evrope. Ono što je za nas važno je da nemamo problem sa pšenicom i kukuruzom, samim tim ni sa hlebom. Međutim, činjenica je da će uslediti novi skok inflacije, a sistemom spojenih sudova preliće se i na naše tržište. Odnosno, a to se pokazalo u praksi, naša država će moći da drži pod kontrolom cene poljoprivrednih proizvoda kod kojih imamo viškove, kakvi su pšenica i kukuruz, dok će to teže ići sa ostalim prehrambenim proizvodima i uslugama - istakao je za naš list Stanić.

Planeta uznemirena zbog ove odluke Rusa...

Da podsetimo, predstavnici Rusije, Ukrajine, Turske i UN-a potpisali su 22. jula paket od dva dokumenta u Istanbulu. Prema prvom, UN su preuzele obavezu za uklanjanje svih zabrana izvoza ruskog đubriva i poljoprivrednih proizvoda za svetsko tržište, dok se drugim dokumentom definiše tok izvoza ukrajinskih žitarica iz luka u Crnom moru. Međutim, Rusija je juče suspendovala Sporazum o izvozu žitarica i drugih poljoprivrednih proizvoda iz ukrajinskih crnomorskih luka „do daljeg“. Odluka je usledila, kako je saopštilo rusko Ministarstvo odbrane, nakon napada na brodove Crnomorske flote i civilna plovila u Sevastopoljskom zalivu i važiće do daljeg.

Brojke

Izvoz srpske pšenice u region od jula do septembra 2022. godine

Kosovo - 36.000 tona

Makedonija - 33.000 tona

Albanija - 24.500 tona

Bosna i Hercegovina - 29.000 tona

Crna Gora - 8.500 tona

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading