ZAPOSLITI VIŠE LEKARA OPŠTE PRAKSE! Ministarka zdravlja Danica Grujičić za Alo! otkrila koji su joj prioriteti u budućem radu
Foto: Tanjug/Foto: Alo/Tanjug

Digitalizacija zdravstva i zapošljavanje mnogo većeg broja lekara opšte prakse su samo neki od prioriteta u budućem radu novopostavljene ministarke zdravlja Danice Grujičić. Ona je u razgovoru za Alo! istakla da je njen prethodnik Zlatibor Lončar odlično radio, te da će ona nastaviti na temeljima koje je on postavio.

Pre nekoliko dana ste položili zakletvu i stali na čelo Ministarstva zdravlja. O čemu ste u tom trenutku razmišljali, da li ste imali tremu?

- Iskreno rečeno, nisam. Mnogo dobrih stvari je urađeno u poslednjih nekoliko godina u Ministarstvu zdravlja i ja svoj mandat doživljavam kao kontinuitet Zlatibora Lončara. Bitno je da nastavimo sa projektima koji su započeti, da Klinički centar Vojvodine, Klinički centar Srbije, Tiršova 2 i neke rekonstrukcije bolnica po unutrašnjosti Srbije dovedemo do kraja. Istovremeno treba videti kakva je opremljenost svih naših bolnica i domova zdravlja i tamo gde su gorući problemi, izaći u susret kolegama i omogućiti im da rade u boljim uslovima jer će to značiti bolju zdravstvenu zaštitu stanovništva. To je kontinuitet.

Koji su vam prioriteti kada je u pitanju Ministarstvo zdravlja?

- Moram da se upoznam sa samom strukturom Ministarstva zdravlja, tamo radi 250 ljudi, ima veliki broj profesionalaca na koje zaista čovek može da se osloni. Ono što je najvažnije jeste da sve mora biti po zakonu, transparentno i otvoreno i, naravno, sve mora biti dostupno javnosti. Iskreno, volela bih da napravimo tesnu saradnju s Udruženjima pacijenata jer odatle dobijate najbolje informacije gde šta škripi i šta ne funkcioniše. Poseban značaj će imati javno zdravlje. Mislim da „Batut“, kao krovnu instituciju, treba podržati i prostorno i ojačati na neki način, jer je to najbolja kontrola onoga što se dešava u zdravstvu.

ZAPOSLITI VIŠE LEKARA OPŠTE PRAKSE! Ministarka zdravlja Danica Grujičić za Alo! otkrila koji su joj prioriteti u budućem radu
 

Šta još?

- Drugo je digitalizacija zdravstva, to je nešto što je započela premijerka Ana Brnabić i ja to apsolutno podržavam. Mislim da svi naši podaci ne smeju da budu ni na jednom drugom mestu, moraju da budu zaštićeni i da budu u tom velikom centru koji će biti u Kragujevcu. Mislim da je to najbezbednije mesto. Moramo napraviti programe da možemo u svakom trenutku da pritisnemo dugme da vidimo ko je šta uradio. S druge strane, jako je bitno, za to će trebati mnogo više rada u Vladi, ne u samom Ministarstvu zdravlja, kako zaista odvojiti one ljude koji ginu na poslu, rade i zaslužuju nagradu i kako kazniti one koji štiti zakon, a koji ne rade kako treba. Ima ih u svim zdravstvenim ustanovama i u svim javnim preduzećima. Vi jednostavno ne možete naterati nekog ko neće da radi.

Na samitu mladih „Otvoreni svet" ste rekli da mlade treba inspirisati da ne idu u inostranstvo ili da kada odu, da se vrate. Kako da sprečimo odlazak lekara, džaba nam sve bolnice koje gradimo ako nema ko da nas leči?

- Mislim da akcija koju je pokrenulo Ministarstvo zdravlja mora da se nastavi sa zapošljavanjem najboljih studenata. Ne samo u kliničkim centrima nego treba ojačati primarnu zdravstvenu zaštitu. Naravno, najbolji studenti treba da dobiju svoju specijalizaciju, oni su zaslužili svojim radom da se zaposle, ali po mom ubeđenju, treba zaposliti mnogo veći broj lekara opšte prakse. Naše kolege u domovima zdravlja, kada bi imali mogućnosti da rade na način koji bi njima po organizaciji odgovarao, mnogo bi više posla završavali i mnogo bi manje pacijenata odlazilo u sekundar ili tercijer.

Kako ocenjujete rad svog prethodnika Zlatibora Lončara?

- Zaista odlično. Četrdeset godina sam u zdravstvu i ne može niko da mi priča kako je bilo osamdesetih i devedesetih i dvehiljaditih godina. Znam šta je uradio za ovih osam godina, to je enormni napredak. Zato smatram da ja to samo treba da nastavim. Temelje je postavio on, a ja ću nastaviti.

Siniša će me verovatno nazvati alavom

Na samitu ste rekli i da ste dobili različite nadimke tokom svog rada u zdravstvu. Koji nadimak očekujete da dobijete tokom rada u Vladi?

- Još je rano. To ću možda da pitam ministra finansija Sinišu Malog. Verovatno će me nazvati alavom pošto stalno tražim pare za zdravstvo.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading