STIŽU JESEN I PRVI SNEG Najnovija vremenska prognoza za novembar obećava još vrlo malo lepog vremena
Foto: ALO/Nenad Vujanović

Kako piše meteorolog Marko Čubrilo u najnovijoj vremenskoj prognozi za novembar, nakon trećeg dana ovog meseca stoji signal za izmenu sinoptike koja bi nas uvela u hladniji i padavinama bogatiji period.

- Narednih dana nad nama će jačati polje anticiklona donoseći suvo, stabilno i relativno toplo vreme. Samo ponegde može biti jutarnje magle ili niskih oblaka koji mogu smanjiti količinu sunca preko dana ali će temperature svakako biti znatno iznad proseka - stoji u prognozi.

Minimumi uglavnom do 4 do 12 stepeni, osim na nekim višim planinama gde će biti slabih mrazeva,a tokom dana uglavnom od 15 do 23, a lokalno i oko 26 stepeni Celzijusa. Vetar će, kako se navodi, biti slab.

- Oko 03.11. stoji signal za izmenu sinoptike, porast vazdušnog pritiska nad severozapadnim i severnim Atlantikom što bi frontalne poremećaje usmerilo preko središnje evrope ka nama gde bi polje anticikona slabilo. Oko 05.11. bi moglo uslediti prvo u seriji pogoršanja koja bi nam donelo padavine i zahlađenje ali u ovom momentu se ne simulira nikakvo jako zahlađenje već bi se temperature držale proseka, tako da bi pojave snega moglo biti na višim planinama, što je za taj deo godine potpuno normalno - piše Čubrilo.

- Dugoročni proračuni sugerišu da posle 05.11. a posebno posle 10.11. treba očekivati čestu pojavu padavina uz temperature oko ili malo ispod proseka, dok najnovije procene GEFS-a mogućnost prvog snega u nizijama vide posle 20.11.

Narednih nedelju dana iskoristite za sve poslove na otvorenom jer je verovatno da se posle 04.11. sinoptika menja i da stižu pravi jesenji dani - peporučuje meteorolog.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading