NAJTOPLIJI OKTOBAR OD KADA SE MERI VREME Evo šta kaže najnovija vremenska prognoza za novembar
TANJUG/ MILOS MILIVOJEVIC/ nr

I kraj oktobra i početak novembra proteći će u znaku Miholjskog leta, stoji u najnovijoj vremenskoj prognozi meteorologa Đorđa Đurića.

- U četvrtak se na severu i istoku očekuje nešto više oblaka, u Vojvodini ponegde i po koja kap kiše, a u ostalim predelima biće sunčano. Maksimalna temperatura biće od 20 do 23°C, u Beogradu do 22°C, prognozira Đurić.

Do kraja oktobra Srbija će biti pod snažnim uticajem anticklona, uz veoma visok vazdušni pritisak, pa do nas i našeg područja dalje od Alpa neće moći da prodru oblačni i padavinski sistemi sa Atlantika. Istovremeno, na visini će se sa jugozapada prostirati temirčki greben, pa će sa Mediterana sve vreme pristizati topla vazdušna masa, stoji u prognozi.

- Dakle, pod uticajem ovakve siniptičke situacije od petka do kraja oktobra jutra će biti sveža i maglovita, a tokom dana sunčano i relativno toplo za ovo doba godine. Kako će struajnja i vetar biti veoma slabi, postojaće mogućnost da se u pojedinim predelima magla zadrži i duže tokom dana. Minimalna jutarnja temperatura biće od 4 do 12°C, a maksimalna dnevna uglavnom od 20 do 24°C, tokom pojedinih dana lokalno i do 25°C, piše Đurić.

Prema trentunim prognozama i tokom prvih sedam dana novembra očekuje se slična sinoptička situacija kao i aktuelna, pa se pod uticajem anticklona i dalje očekuje stabilno, suvo i sunčano, ali i relativno toplo, uz maksimalne temperature oko i preko 20°C, navodi se u prognozi.

 

- S obzirom na to da je prosek maksimalne temperature za kraj oktobra od 14 do 18°C, a za početak novembra od 11 do 15°C, vidimo da će maksimalne temperature u narednom periodu biti više za 5 do 7 stepeni, a početkom ove sedmice bile su i za 10 stepeni više, piše meteorolog:

- Kraj oktobra i početka novembra proteći će i u znaku suvog vremena. Već sada je poznato da će ovogodišnji oktobar biti jedan od najtoplijih i najsušnijih otkad se vrše merenja, a da će aktuelno Miholjsko leto potrajati i početkom novembra.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading