Potvrde o životu – Republika Srpska
PIO fond

To znači da korisnici Fonda PIO Republike Srpske sa prebivalištem u Srbiji, kojih ima oko 20.500, kao ni 12.572 korisnika RF PIO Srbije sa prebivalištem u Republici Srpskoj, više nisu u obavezi da na kraju kalendarske godine dostavljaju potvrdu o životu kao dokument kojim se obezbeđuje nastavak isplate penzije.

Sa državama nastalim na prostoru bivše SFRJ Republički fond PIO je potpisao sporazume o elektronskoj razmeni podataka i na taj način se, na mesečnom nivou, dolazi do saznanja o postojanju pravnog osnova za isplatu penzija, što je ranije bila obaveza samog korisnika da dokazuje dostavom potvrde o životu. Potvrdu o životu Fond traži samo od pojedinaca koji iz administrativnih razloga nisu obuhvaćeni elektronskom razmenom podataka.

Izuzev korisnika kojima je prebivalište u državama nastalim na prostoru bivše SFRJ, korisnici Republičkog fonda PIO kojima se penzije isplaćuju u druge države i dalje imaju obavezu da jednom godišnje dostave potvrde o životu, a istu obavezu imaju i korisnici koji u Srbiji primaju inostrane penzije.

Podsećamo korisnike inostranih penzija koji žive u Srbiji da potvrde o životu mogu overiti u Republičkom fondu za penzijsko i invalidsko osiguranje (u direkciji, filijalama, službama filijala i ispostavama), diplomatsko-konzularnim predstavništvima i kod javnog beležnika, na osnovu ličnog prisustva korisnika i uvidom u njegovu ličnu ispravu. Republički fond PIO besplatno overava potvrde o životu ovim penzionerima, i to samo uz ličnu kartu radi identifikacije. Takođe, ovaj posao može da obavi i opunomoćenik, odnosno osoba koju penzioner ovlasti i to ovlašćenje overi kod notara. Ukoliko ne dostave traženu potvrdu o životu, primanja im se obustavljaju do dostave potvrde.

Potvrda se, po pravilu, izdaje na obrascu koji na adresu penzionera stiže iz inostranog fonda koji mu isplaćuje penziju ili naknadu.

Inače, penzije i ostala prava ostvarena u Srbiji isplaćuju se korisnicima u 33 države sveta i prema podacima za 2021. godinu u druge države Republički fond PIO transferiše 62.593 penzije, od čega se 49.479 u države nastale na prostoru bivše SFRJ, a preostalih 13.114 penzija u druge države.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading