FARMACIJA Građani Srbije leče se kvalitetnim generičkim lekovima Pouzdan partner u svakom vremenu
Hemofarm

Evropa se suočava sa rastućom inflacijom i preti joj energetska kriza neviđenih razmera, a još aktuelna pandemija kovida 19 nametnula je u proteklom periodu vanredna i velika finansijska ulaganja unutar zdravstvenog sistema Srbije. Krizne situacije nastavljaju da se nižu, preteći ozbiljnim izazovima i brigom kako obezbediti održivost zdravstvenog sistema. Koliku podršku domaća industrija lekova može da pruži zdravstvenom sistemu?

- Domaća farmaceutska industrija je garant redovnog snabdevanja tržišta i pouzdan partner zdravstvenog sistema Srbije - kaže magistar farmacije, medicinski biohemičar Bojana Podgorac Milenković, direktor marketinga za Rx portfolio iz Hemofarma i dodaje da je zadatak domaće industrije da obezbedi efikasne i bezbedne farmaceutske proizvode najnovije generacije po pristupačnijim cenama.

- Zahvaljujući domaćim proizvođačima lekova, građani Srbije se leče kvalitetnim generičkim lekovima, onim istim kojima se leče i oboleli u visokorazvijenim zemljama Evrope - naglasila je Bojana Podgorac Milenković.

FARMACIJA Građani Srbije leče se kvalitetnim generičkim lekovima Pouzdan partner u svakom vremenu

Hemofarm

 

U Srbiji, generički lekovi čine blizu 80 odsto u broju kutija na tržištu i oko 45 odsto u novcu. To je procenat koji odgovara većini EU zemalja.

- Upotreba generičkih lekova raste širom sveta. Primera radi, 80 odsto lekova koji se propisuju na recept u SAD su generički lekovi. Životni vek se produžio, a starenjem stanovništva rapidno rastu izdaci u lečenju hroničnih bolesti, pa generički lekovi kao kvalitetne ali jeftinije terapijske alternative omogućavaju veću dostupnost lekova svim pacijentima kojima su neophodni, što doprinosi kvalitetu lečenja, a ujedno je i podrška finansijskoj održivosti zdravstvenog sistema - ističe naša sagovornica.

Kvalitet lečenja na prvom mestu

Dostupnost kvalitetnih lekova imperativ je za pacijente i lekare. U Srbiji svi predstavnici domaće farmaceutske industrije proizvode kvalitetne generičke lekove.

- Hemofarm, kao lider domaće industrije, ima najviše svetske standarde kvaliteta u proizvodnji za sve svoje proizvodne pogone, a lekovi Hemofarma prisutni su na četiri kontinenta u 34 zemlje sveta, upravo zbog svog visokog kvaliteta. Važno je znati da se za razvoj generičkog leka koriste najnovija tehničko-tehnološka i medicinska saznanja. Isto tako, generički lek može da se registruje  tek kada ispuni sve uslove regulatornih tela koji su vrlo strogi i vrlo zahtevni. Pacijenti u Srbiji leče se kvalitetnim lekovima - ističe Bojana Podgorac Milenković.

FARMACIJA Građani Srbije leče se kvalitetnim generičkim lekovima Pouzdan partner u svakom vremenu

Hemofarm

 

U zdravstvu Srbije nastavlja se sa kontinuiranim ulaganjima sa ciljem da se za pacijente obezbedi konstantan rast kvaliteta zdravstvene zaštite.

Jednako efikasni

A zašto je cena generičkih lekova niža? Znači li to da su generički lekovi lošijeg kvaliteta?

- Ne. Generički lek je visokokvalitetan farmaceutski proizvod. Razvija se po uzoru na odgovarajući originalni lek i po svom sastavu, efikasnosti, kao i mogućim neželjenim dejstvima u potpunosti je jednak originalnom leku. Koristi se u istim indikacijama, propisuje u jednakim dozama, ima istu koncentraciju aktivne supstance i isti terapijski efekat u organizmu. A zašto je jeftiniji? Zato što u proizvodnji generičkog leka nije potrebno ponavljati skupa i obimna klinička ispitivanja koja se moraju sprovoditi u periodu razvoja inovativnog leka i koja inovativnu kompaniju nekada koštaju i više od milijardu dolara - objašnjava magistar farmacije Bojana Podgorac Milenković.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading