U BEOGRADU USKORO PATROLE "BELIH" Ovo su njihova nova zaduženja koja nije imala komunalna
Foto: Grad Beograd

U Osnovnoj školi "Sveti Sava", u 11 sati, roditelji su čekali đake, dok su "Beli" patrolirali, prenose mediji. Naišao je vozač koji je želeo nepropisno da se parkira ispred škole. "Beli" su mu prišli i rekli da tu ne sme da stane. To je jedno od zaduženja koje će imati.

Na terenu ih trenutno ima najviše oko škola i vrtića.

Ljiljana Dimitrijević iz Sekretarijata za inspekciju, nadzor i komunikaciju kaže da će, ono što je do sada radila komunalna milicija, sada raditi i "Beli", ali će ovlašćenja biti mnogo šira.

"Tu smo da budemo ispred školskih ustanova, u parkovima, ali i pristupačni svim ostalim građanima", ističe Dimitrijevićeva.

U odnosu na komunalnu miliciju, to je nova obaveza.

Sonja Božović Podunavac, sekretarka Sekretarijata za inspekciju, nadzor i komunikaciju kaže da ta obaveza neće biti represivna u smislu da će biti veće kazne ili sankcionisanje građana, već će biti preventivna i "Beli" će biti na terenu 24 sata.

Građani će moći im priđu i ukažu na problem

Već ovih dana građani će moći da ih vide u većem broju na ulicama grada.

Svakodnevno će prikupljati informacije sa terena, a građani će moći im priđu i ukažu na problem.

"Beli" će nositi iste uniforme kao komunalna milicija, ali će imati novu nalepnicu, dok bi na leđima trebalo da piše "Beli".

"Tim izlaskom na teren idemo na to da Beli, ako primeti prljanje javne površine, ne radi semafor, polomljena je klupa, da on odmah reaguje i da odmah nadležna služba izađe da reši, a ne da čekamo neku baku ili deku da nam to prijave", objašnjava Sonja Božović Podunavac.

U svakom rejonu nekoliko punktova "Belih"

Trenutno se utvrđuju rejoni u Beogradu. U svakom će biti postavljeno nekoliko punktova "Belih" - jedan komunalni inspektor, a patroliraće ostali službenici.

Uskoro će biti otvorena telefonska linija za prijavljivanje problema. Cilj novog sekretarijata jeste da se problemi brže rešavaju i da više ne bude zabune prilikom određivanja nadležnosti.

"Ukoliko nam se građanin obrati na ulici, ukoliko je naša nadležnost potrudićemo se da odmah rešimo, ako nije naša, prosledićemo to drugim nadležnim organima i odgovor bi trebalo da stigne do 72 sata najkasnije", kaže Ljiljana Dimitrijević.

Beograd je višemilionski grad, a ovakva zamisao zahteva veći broj ljudi na terenu.

"Belih" trenutno ima oko 400, a gradske vlasti kažu da bi u narednom periodu trebalo da ih bude 1.000.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading