DOLAZI DRAMATIČNA PROMENA VREMENA Miholjsko leto je gotovo, evo kad počinju pravi jesenji pljuskovi
Foto: Alo/Veljko Petranović

Vreme je stabilno, suvo i vedro, i u sklopu termičkog grebena pristiže i topla vazdušna masa sa Mediterana.

Pošto se nalazimo između veoma viosokog pritisak sa istoka i nešto nižeg sa Mediterana, nešto je izraženiji gradijent vazdušnog pritiska, pa se u košavskom području očekuje pojačan jugoistočni vetar.

Iako je tokom dana toplo, noći su vrlo hladne i to zbog većeg izračivanja vazduha u atmosferu, a u prilog tome idu vedre noći bez oblaka, mirno i stabilno vreme i visok vazdušni pritisak.

- Veoma slično vreme očekuje se sve do srede. Zahvaljujući anticiklonu i visokom vazdušnom pritisku, cikloni sa oblačnim i padavinskim sistemima neće moći da prodru unutar evropskog kopna i do našeg područja, pa se u Srbiji i od ponedeljka do srede očekuje sunčano, uz hladna, ponegde i maglovita jutra, ali će tokom dana biti sunčano i toplo, u košavskom području uz pojačan jugoistočni vetar – kaže meteorolog.

Maksimalna temperatura biće od 20 do 24°C. Inače, u Srbiji je danas osvanulo vedro, ali nekim delovima zemlje vrlo hladno jutro, pa je u Sjenici u šest sati bio jedan stepen ispod nule.

U četvrtak se u Srbiji očekuje povećanje oblačnosti i postepeni pad temperature, a vetar će biti u skretanju na severozapadni. Petak će doneti i jače naoblačenje sa zapada, ponegde i sa kišom. U periodu oko 19. do 20. oktobra maksimalne temperature opašće na vrednosti oko 15°C, ali će jutarnje zbog oblačnosti biti u porastu.

Potom bi vrlo brzo zbog snažne ciklonske aktivnosti sa Atlantika, temperatura kratko bila ponovo u porastu u Srbiji i to zbog jugozapadnog strujanja, pa bi vrednosti prešle i 20°C, ali bi došlo do naoblačenja sa kišom, nakon čega bi prodor hladnog fronta iz oblasti Alpa doneo zahlađenje i pad temperature na oko 15°C.

- Prema trenutnim prognozama, nakon što druga polovina druge dekade oktobra bude donela još jedan dah Miholjskog leta, treća dekada oktobra doneće pad temperature na jesenje vrednosti, ali i više oblačnosti i češće padavine. Prosečana maksimalna temperatura za ovaj deo oktobra je od 16 do 20°C, tako da će maksimalne temperature sve do srede biti za oko pet stepeni više od proseka, da bi potom usledio pad na prosečne jesenje vrednosti – zaključuje Đurić.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading